DruštvoPolitika

Zašto Vučić viče kao psihopata?

Kada je pre tri godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić na sednici Štaba za vanredne situacije povikao: ”Tišina tamo! Rekao sam, nijednu reč više da nisam čuo…” bilo je neprijatno čak i ispred TV ekrana na kojima se odvijao direktan prenos ove sednice. Reči su bile upućene ministru finansija Dušanu Vujoviću. Iako Vujović nije javno reagovao, ovakav ispad Aleksandra Vučića nije se ponovio kada je reč o ministru finansija.

Još zapaženiji je bio slučaj kad je u to vreme premijer Vučić gradonačelniku Niša povišenim tonom, pred kamerama, rekao: “Koga izdržavate bre, nemojte da lažete ljude“, dok je gradonačelnik Darko Bulatović slušao pognute glave.

U međuvremenu, u medijima su se s vremena na vreme pojavljivale nepotvrđene informacije kako Vučić ume veoma burno da reaguje na sednicama Vlade koje su zatvorene za javnost, kao i u kontaktu s pojedinim vladinim zvaničnicima.

Prilikom obilaska radova na Koridoru 10 tokom proteklog vikenda, sam predsednik je potvrdio da je vikanje deo njegovog stila komunikacije: “Kasnimo, nisam srećan i zato sam vikao jutros na Babića i on na mene…”.

Da li Vučić ovom rečenicom marketinški zamagljuje činjenicu da je rok za završetak radova na autoputu prema Makedoniji pomeren za još godinu dana ili mu je sasvim prirodno da javnost obaveštava da se on i njegov stranački kolega tako obraćaju jedan drugom. Ili je u pitanju i jedno i drugo, pri čemu je prilično teško zamisliti da direktor Koridora 10 viče na predsednika države.

U svakom slučaju, u državi čiji predsednik javno promoviše nasilan oblik komunikacije, društvo može da ima samo štetu. Osim što stereotipi o Balkancima kao naprasitim i netolerantnim ljudima ovakvim izjavama dobijaju potvrdu, model predsednikovog ponašanja svuda i u svakom trenutku može biti prihvaćen od bilo kog pojedinca u ovoj zemlji.

Kad može predsednik drekom da rešava probleme, zašto to ne bi mogao da čini i službenik, lekar, policajac i sve tako do komšije ili slučajnog prolaznika koje ništa ne sprečava da se poput predsednika, jednostavno izviču na onoga ko im se nađe na putu. Za početak, i Babić će morati na nekog da se izviče kad se oporavi od predsednikovog vikanja.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments