Politika

Bez mozga: Odbornici u Kraljevu pokušali da iskopiraju dokumenta iz druge opštine

Pripadnici Komunalne policije u Kraljevu došli su na ideju da Strateški plan komunalne policije za Kraljevo prepišu od onog koji je napisan za Sombor, i koji je dostupan na Internetu. Ova strategija ipak nije usvojena samo zato što su odbornici opozicionog Lokalnog fronta otkrili da je strategija skoro identična onoj za Sombor, i da samim tim ne odgovara stanju u Kraljevu. Iako nije usvojen, ovaj plan je otvorio pitanje da li odbornici u Skupštini čitaju dokumenta koje usvajaju, kao i to koliko su akti odgovorno i savesno napisani.

PrintScreen: Skupština Kraljeva
Foto: PrintScreen / Skupština Kraljeva

Strateški plan komunalne policije za Kraljevo, u koji su novinari Insajdera imali uvid i uporedili ga sa onim za Sombor, razlikuje se samo u jednom pasusu u kojem se govori o „divljim deponijama“ i problemima sa JKP „Čistoća“ Kraljevo.

Odbornik Lokalnog fronta Nikola Adžić, koji je otkrio da su strateški planovi za dva grada identični, rekao je za Insajder da cilj Lokalnog fronta nije bio da se proveri da li je strateški plan plagijat, već da uvek neku odluku ili rešenje koje se odnosi na Kraljevo porede sa onim u drugim gradovima.

„Uvek vršimo analizu i poređenje sa odlukama u drugim gradovima koji su slični Kraljevu po broju stanovnika, ekonomskom stanju. Ali niko nije mogao da sanja da se prepisuju cele odluke, to je bilo iznenađenje“, kaže za Insajder Adžić.

On dodaje da „retko ko iz vlasti čita dokumente koji se usvajaju“.

„Samo nekoliko odbornika iz vladajuće većine čita dokumenta koja dolaze na usvajanju u Skupštinu, što je baš problematično“, poručuje Adžić.

 

Deo strateških planova za komunalnu policiju Kraljeva i Sombora
Deo strateških planova za komunalnu policiju Kraljeva i Sombora

„Koliko čovek treba da bude dokon?“

Koliko čovek treba da bude dokon da bi čitao planove 170 komunalnih policija u Srbiji, upitao je na skupštinskoj sednici predsednik Skupštine Kraljeva i član SNS-a Nenad Marković.

Marković se kasnije izvinio poslanicima i zahvalio im se što su pronašli grešku. On je za Insajder rekao da je bio politički prozvan i da je dao politički odgovor.

„Naravno da je dužnost odbornika da čitaju dokumenta koja su na usvajanju. Mi smo svi gledali dokumenta, ali nismo gledali kako je u drugim gradovima“, kaže Marković.

Odbornik Lokalnog fronta Nikola Adžić je pojasnio da ne postoji 170 strateških planova za komunalnu policiju, već da su, koliko on zna, samo tri do sada usvojena, a da je plan za Sombor dostupan na Internetu.

Ipak, predsednik gradske Skupštine Nenad Marković kaže da niko od odbornika vladajuće većine nije primetio da strateški plan za komunalnu policiju nije prilagođen Kraljevu.

„Skupština nije usvojila akt i naravno da Skupština neće nikad glasati za akt koji je prepisan. Sasvim dovoljna reakcija na tako nešto je ta da nismo usvojili taj plan“, rekao je Marković za Insajder.

Kako se nakon ovakve situacije stiče utisak da odbornici vladajuće većine nisu ni čitali strateški plan, pitali smo predsednika Skupštine da li je to uobičajeno ili samo važi za ovu situaciju. Marković je rekao da se „nada da čitaju, jer im je posao da čitaju“.

Novi strateški plan – „svojim rečima“

Odbornik Lokalnog fronta Nikola Adžić kaže za Insajder da pretpostavlja da će u toku godine biti napisan novi strateški plan, ovog puta – „svojim rečima“.

Član SNS-a i predsednik Skupštine Kraljeva smatra da će načelnica Komunalne policije Kraljeva Bojana Maksimović snositi odgovornost jer je sama radila na „izradi“ strateškog plana.

Da li će načelnica snositi odgovornost nismo uspeli da saznamo od gradonačelnika Predraga Terzica jer se nije javljao na telefon, niti je odgovorio na poruku.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments