DruštvoPolitika

Bezobrazluk i elementarno neznanje premijerke

Izjava premijerke Ane Brnabić da “takozvani istraživački mediji bez ikakve odgovornosti kopaju po imovini funkcionera” izazvala je buru negodovanja u stručnoj javnosti.

Ova izjava, osim što je pokazala elementarno neznanje premijerke, predstavlja i otvoren napad na slobodu medija.

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ocenjuje da Ana Brnabić nastavlja da radi ono što rade njene kolege iz vlade, da se javno obračunava sa novinarima, “što je nedopustivo”.

– To nije govor koji bi smela premijerka da koristi, nipodaštavanje novinara i javni obračun sa njima. Razumem da je ljuta jer smo istraživali njenu imovinu u okviru naše baze, ali podsećam da smo za to dobili najveću svetsku nagradu za novinare koji kreiraju baze podataka, tako da je potpuno neprimereno da nas naziva “takozvanim novinarima” – kaže Dojčinović za Danas.

Glavni urednik VOICE Dinko Gruhonjić smatra da predsednica Vlade Srbije govori o “takozvanim” istraživačkim novinarima, “jer je svesna da je ona takozvana premijerka”.

– Njene reči su još jedan u nizu pritisaka na slobodne medije u ovoj zemlji. Inače, jedva čekamo da donesu Zakon o poreklu imovine, a do tada ćemo nastaviti da novinarski istražujemo – gle iznenađenja – pre svega predstavnike aktuelne vlasti, s njima povezane osobe i njihovu imovinu. Verovali ili ne, predsednice vlade, novinarima je to posao. Ne mešajte se u naš, ako se već ne mešate u svoj – poručio je Gruhonjić.

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev kaže za Danas da predsednica Vlade Srbije nije ekspertkinja u oblasti medija, što ne znači da nema pravo da ocenjuje način rada pojedinih novinara.

– Ona je i na RTS-u ponovila ono što je ranije tvrdila, da neki novinari nešto rade protiv ljudi iz vlasti, a to je priča koju slušamo od Vučića i njegove SNS već četiri godine unazad. Takva vrsta kvalifikovanja medija sa najvišeg mesta postala je rutinska stvar i deo kampanje vlasti da diskvalifikuje i obeshrabri svakoga ko bi se bavio onim što je osnovni posao medija i novinara, a to je izveštavanje o radu Vlade i preispitivanje odluka Vlade – ističe Georgiev. Naš sagovornik je izneo interesantan predlog koji bi mogao da reši “nesuglasice” između vlasti i novinara.

– Ako su mediji lagali, od načina na koji je SNS preuzeo kontrolu u oblasti medija, preko Er Srbije, Beograda na vodi, imovine Siniše Malog i Aleksandra Vulina, očekivao bih od Vlade i vladajuće koalicije da u parlamentu, na primer, organizuje javno slušanje, da pozove novinare koje naziva lažovima i stranim agentima i da im da mogućnost da objasne navode iz svojih istraživanja – ističe Georgiev i dodaje da tako rade ozbilje i kredibilne i demokratske vlasti, “a ove koje mi imamo, koje su u osnovi autoritarne, rade na tome da zaustave objavljivanje bilo čega što bi dovelo u pitanje njihov kredibilitet ili osporilo odluke koje su donete u bilo kojoj oblasti”.

“Premijerka neka komentariše vladuPremijerka bi trebalo da više komentariše uspehe i neuspehe vlade, a manje da se postavlja kao sudija o tome šta treba i ne treba da se radi u novinarstvu, jer to nije oblast u kojom vlada” – zaključuje Stevan Dojčinović.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments