Politika

BEZOBRAZNO: Poslanici VEĆ DESET GODINA duguju hiljade evra za “putne troškove”!

Poslanik SNS Dragan Šormaz duguje Skupštini Srbije čak 5.428 evra, zbog neopravdanih akontacija koje je dobio pre službenih putovanja u inostranstvo. Na hiljade evra Skupštini treba da uplate još tri srpska parlamentarca i gotovo svi tvrde da je problem u knjiženju. Jedan poslanik tvrdi da je dug izmirio.

Po podacima iz Skupštine Srbije, poslanici nisu opravdali 12.700 evra ili oko 1,5 miliona dinara, koje su dobili kao akontaciju pred put u inostranstvo. Neka dugovanja potiču još od 2008. godina i ona do danas nisu opravdana.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST VEĆ 4 GODINE ŠALJE MILION EVRA DNEVNO “ZA SRBE NA KOSOVU” I KRIJE GDE ZAISTA IDU PARE!

Najviše je dužan Dragan Šormaz iz SNS-a, a potom slede Meho Omerović, Vladimir Marinković i Milorad Mijatović, svi poslanici SDPS. Njih četvorica nisu opravdali ukupno 11.454 evra koji su od parlamenta dobili na ime dnevnica, a plaćen im je avio – prevoz i hotelski smeštaj.

Šormaz: Vratiću, u čemu je problem?

Šormaz (na slici ispod) demantuje da duguje 4.392 evra i 1.284 dolara (ukupno oko 5.400 evra), kako piše u dokumentu iz Skupštine Srbije. On kaže da je realan dug oko 400 do 500 evra, kao i da finansijska služba u parlamentu nije na vreme završila knjiženje.

– Nemoguće je da dugujem više od 5.000 evra. Sigurno izveštaji još nisu proknjiženi – tvrdi Šormaz, mada priznaje da jedan dug potiče još iz 2008. godine.

Na pitanje gde je sve putovao, Šormaz odgovara: “A gde nisam?!”. On navodi da je u novembru bio u Americi i da je čak tamo “uštedeo” 200 evra, odnosno da u celosti nije potrošio akontaciju koju je dobio od parlamenta. Ipak, priznaje da taj novac nije vratio u skupštinsku kasu, kako bi trebalo.

– Vratiću, u čemu je problem? Ovima iz finansijske službe kažem da skinu sa mog računa, a oni to odbijaju i traže da taj novac moram da donesem. I tako prođe jedan dan, drugi, treći… Imam problem sa dugom za putovanje u Kazahstan, još iz 2008. Zakasnio sam na let na koji je trebalo da odem i ukrcao se u sledeći i oni me za to duže 1.200 dolara – objašnjava Šormaz.

Na pitanje zašto nije izmirio tih 400 do 500 evra, za koje tvrdi da ih stvarno duguje, poslanik SNS odgovara:

– Polako, izmiriću ih, pomalo od svake plate.

Omerović: Treba me u zatvor zbog toga oterati

Velika dugovanja ima i poslanik SDPS Meho Omerović. On Skupštini treba da vrati (ili da opravda) 2.030 evra, 288 dolara i 74 švajcarska franka (ukupno oko 2.300 evra), ali i on u izjavi za “Blic” tvrdi da je reč o knjigovodstvenom problemu.

– Mislim da me zbog toga u zatvor treba oterati – ironično nam odgovora Omerović (na slici ispod).

On tvrdi da je realan njegov dug oko nekoliko stotina evra.

– Kada dobijem nalog za put u inostranstvo, dobijem i novac za hotel, avion i dnevnice. Po povratku u zemlju moram da donesem račune, kako bih akontaciju opravdao. Treba i da napišem izveštaj o tome. Ako to ne učinim, oni me duže – navodi Omerović i dodaje da su verovatno neki “dugovi” stari i po 10 godina.

On kaže da je dug od 2.000 evra nastao na putovanju u Moldaviji, da se pred povratak probudio u četiri ujutro i da je zaboravio da uzme račun u hotelu.

– Tražio sam od hotela da mi ga dostave, ali oni to još nisu učinili. Slažem se da mi kao poslanici treba da budemo odgovorniji i manje inertni, pogotovo što građani moraju da sudski odgovaraju i za mnogo manje iznose – dodaje Omerović.

Marinković: Problem je u administraciji

Da nikakav dug ne postoji, tvrdi Vladimir Marinković (na slici ispod), potpredsednik Skupštine Srbije. Po podacima koje je “Blic” dobio u parlamentu, on mora da uplati ili opravda nadležoj službi 1.736 evra i 1.640 dolara (ukupno oko 3.100 evra).

– To nije nikakav dug. Verovatno nisam popunio izveštaje, što je formalnost. Kada idem na službeni put, Skupština plaća smeštaj i kartu, tako da ne mogu ništa da dugujem. Radi se o administraciji – tvrdi Marinković.

On pojašnjava da dug postoji, ako nešto uzmete i ne vratite.

– Ovde oni to tako vode zato što nemaju popunjene neke izveštaje. Da vam objasnim, idete na put, sve vam Skupština plati, vi na blagajni dobijete dnevnice, tako da fizički nije moguće da dugujete – kaže za Marinković.

PROČITAJTE JOŠ: SNS REZON: AKO TREBA ZADUŽIĆEMO SE ZA AERODROM, A ONDA ĆEMO GA PREDATI DRŽAVI!

Mijatović: Dugujem novac, odmah ću da ga vratim

Zbog službenog putovanja u inostranstvo, Skupština duži i poslanika Milorada Mijatovića (na slici ispod) i to za 670 evra, ali on tvrdi da ga je posle našeg poziva odmah izmirio.

On objašnjava kako je do toga došlo.

– Išao sam na put u Brisel, koji je plaćala jedna fondacija. Pare mi je ipak dala Skupština, a u međuvremenu je na moj račun legao novac koji sam dobio od fondacije – obećao je Mijatović.

On tvrdi da dnevnice za put u inostranstvo iznose samo 15 evra i da više plaća iz svog džepa.

– Tolika dnevnica dovoljna je da se u Briselu jedva plate dve kafe – kaže Mijatović.

PROČITAJTE JOŠ: A VUČIĆEVOM KUMU – JOŠ 300 MILIONA DINARA!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments