Društvo

BIRODI: REM da utvrdi da li su RTS i PINK prekršili Zakon o elektronskim medijima

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je, na osnovu sprovedenog monitoringa centralnih informativnih emisija, podneo zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da utvrdi da li su Radio televizija Srbije (RTS) i TV Pink prekršili Zakon o elektronskim medijima (član 47, stav 1), saopštio je danas BIRODI.

Kako se navodi u saopštenju, monitoringom centralnih informativnih emisija te dve televizije (Dnevnik 2 i Nacionalni dnevnik) od 1. do 30. septembra utvrđeno je da su ta dva najuticajnija izvora informisanja građana Srbije u svojim prepozitivnim izveštavanjem o predsedniku Republike prekršili član 47, stav 1 Zakona o elektronskim medijima.

U periodu od 1. do 30. septembra RTS je u Dnevniku 2 o predsedniku Republike izveštavao ukupno jedan sat, četiri minuta i 10 sekundi, od toga 55 minuta i 38 sekundi u pozitivnom konktekstu ili 86 odsto vremena.

U navedenom periodu, predsednik Republike nije imao nijednu negativnu sekundu, tvrde iz BIRODI.

Na televiziji Pink tokom sedam sati, 32 minuta i 41 sekunde, što je polovina ukupnog posmatranog vremena na svih pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1, predsednik Republike je pozitivno bio predstavljen u trajanju od sedam sati, osam minuta i 27 sekundi, što je 94.6 odsto pozitivnog vremena.

Prema navodima, pozitivno izveštavanje se definiše kao vreme tokom kog analizirani akter, u ovom slučaju predsednik Republike, u medijskom prilogu pozitivno govori o sebi ili neko drugi, uključujući i novinara, pozitivno priča o akteru priloga.

Iz BIRODI podsećaju da član 47, stav 1, Zakona o elektronskim medijima obavezuje pružaoce medijskih usluga, nezavisno od vlasničke strukture i prirode osnivača, da obezbede „slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje“.

Pravna posledica ovakvnog postupanja RTS i TV Pinka je kršenje prava građana Srbije definisanih Ustavom Republike Srbije u članu 51, a u kojem piše da „svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju“, navode iz BIRODI.

Comments

comments