Društvo

BLUMBERG: Kad Merkel priča – Vučić ćuti i sluša

Bloomberg je danas objavio i više nego zanimljiv tekst posvećen situaciji u Srbiji, spoljnopolitičkim odnosima na relaciji Beograd-Berlin-Moskva-Peking i budućnosti Kosova i Metohije.

Kako se u tekstu navodi, Aleksandar Vučić je pokazao da bez obzira na tradicionalno savezništvo Srbije i Rusije, zvanični Beograd bespogovorno sluša i sprovodi u delo, pa da tako kažemo “naređenja” koja dolaze od Angele Merkel navodivši “da nikada ne bi izgovorio ništa protiv nje”.

Vučića i  Tačija vrlo brzo očekuje istorijski dogovor, a za razliku od Trampove Amerike koja je spremna da sasluša obe strane, za Nemačku postoji samo jedno rešenje.

Kako se u tekstu dalje navodi, bez obzira na istorijsko prijateljstvo sa Rusijom i Kinom i odlukom da će obe države podržati dogovor Beograda i Prištine, u Moskvi osećaju zabrinutost da bi Vučićeva dalja politika mogla ubrzano da odvede Srbiju ka Evropskoj Uniji i NATO paktu, što bi svakako drastično smanjilo Putinov uticaj na ovaj region.

Na kraju se u tekstu navodi Vučićeva izjava da bez obzira na poteškoće, daće sve od sebe kako bi sporazum sa Prištinom bio postignut i da je lično Putina obavestio da bez obzira na sve Srbija pripada zapadu i u tom pravcu će se u budućnosti i kretati.

(Izvor: Bloomberg, Gerila.rs)

Comments

comments