Društvo

Bodrožić: Zekićka poslala poruku poslušnicima

Članica saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić saopštila je da mediji sa nacionalnom frekvencijom ne moraju da prenose stavove stranaka koje su u bojkotu, Bodrožić ovo tumači kao poruku režimskim medijima da se spominju bojkot i opoziciju.

“Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekoga da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste. Samim tim, ne samo da nacionalni pružaoci ne moraju da daju prostor zastupnicima bojkota nego bi, kada bi to uradili, ozbiljno ugrozili javni interes i jedno od osnovnih ljudskih prava – da biraju i budu izabrani”, rekla je Olivera Zekić.

Organizacija CRTA ovakav stav Zekićke ocenjuje kao ugrožavanje javnog interesa zato što građani neće biti adekvatno informisani o celovitom izbornom procesu.

“Zadatak REM-a je da taj član zakona sprovede u delo. Kako će to uraditi ako neće kontrolisati rad medija, naročito u delu političkog života koji je toliko osetljiv, a to je izborni proces”, kaže Raša Nedeljkov iz Crte.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije ovaj potes Zekićke vidi kao jasnu poruku koju je poslala režimskim medijima tj. zabranu o objektivnom izveštavanju svih relevantnih aspekata izbornog procesa.

“Mislim da je ovo još jedan primer da je REM instrument u rukama vladajuće stranke i da je time Olivera Zekić poslala jednu političku poruku, odnosno naređenje svim mediijma da ne moraju da prenose stavove bojkotaša”, kaže Željko Bodrožić.

CRTA takođe poziva i novoizabrane članove REM-a da istupe i na taj način pokažu objektivnost i vrate ugled toj instituciji koji je Zekićka strateški uništavala svojim nastupima.

Comments

comments