Politika

BOJKOT SE ŠIRI, opozicija danas izašla iz Skupštine Vojvodine!

Opozicione poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine bojkotuju današnju sednicu tog parlamenta, a u skupštinskom holu pojedini poslanici su razvili i transparent na kojem je napisano “1 od 5 miliona – poslanici Skupštine Vojvodine”.

Poslanička grupa Alternativa za Vojvodinu najavila je bojkot do kraja mandata, ali i da će “postavljati poslanička pitanja”.

PROČITAJTE JOŠ: DIREKTOR JP IŠAO SLUŽBENIM KOLIMA U ISTANBUL DA KUPI LIMUN?!

Član Alternative za Vojvodinu i član Narodne stranke Borislav Novaković rekao je novinarima uoči sednice da je taj blok do sada bio “u fazi pasivnog otpora”.

“Sada počinje aktivna faza. Želimo da razvijemo sve vrste neposrednog razgovora s narodom. Probleme koji ne mogu da budu na dnevnom redu Skupštine Vojvodine mi ćemo prezentovati tamo gde se dešavaju, a druge ćemo iznostiti ovde u skupštinskom holu”, rekao je Novaković.

Na sednici danas ne učestvuju ni Liga socijaldemokrata Vojvodine, poslanička grupa Demokratska stranka-DSHV i Stranka moderne Srbije (SMS), a od opozicije jedino u skupštinskoj sali sede poslanici Srpske radikalne stranke.

Kao glavne razloge za bojkot naveli su “uzurpaciju institucija, probleme u slobodi medija, govor mržnje u društvu i nepoštovanje izbornih zakona” a, kako su naveli, prate i poteze kolega iz opozicije u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: SPISKOVI I PRETNJE OTKAZIMA PRED VUČIĆEVU POSETU BORU!

Poslanici SMS-a su najavili da će dnevnice koje budu dobijali za učešće u radu skupštinskih odbora i sednica uplatiti na račune nezavisnih medija Krik i Birn, jer “žele da podrže slobodno i istraživačko novinarstvo”.

LSV je navela da za razliku od ostalih poslaničkih grupa i opozicionih poslanika, nije donela odluku da bojkot bude trajnog karaktera i da neće do kraja mandata bojkotovati rad Skupštine.

“Smatramo da kao politička stranka imamo odgovornost prema građanima Vojvodine i da pojedina pitanja koja će se nalaziti na dnevnom redu skupštine zaslužuju da se čuje i glas opozicije, zato ćemo od skupštine do skupštine razmatrati tačke dnevnog reda i donositi odluke kako ćemo u konkretnom slučaju postupiti”‚ navela je Liga uoči sednice.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov pozvao je poslanike koji bojkotuju rad Skupštine Vojvodine, da “budu dosledni i da bojkotuju i skupštinsku blagajnu”.

Deo opozicionih partija bojkotuje rad svih parlamenata, u skladu sa stavkama Predloga sporazuma s narodom, koji su inicirale stranke koje su opkupljene oko Saveza za Srbiju kao odgovor na zahtev organizatora protesta “Jedan od pet miliona”. Odbornici, članovi opozicionih stranaka, najavili su da će formirati Asocijaciju slobodnih i nezavisnih obornika kao “mrežu” međusobne solidarnosti, ali i način za još “žešću” borbu za prava građana.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SMEJEMO SE DO SUZA ZBOG NAJNOVIJIH MIŠINIH BISERA!

(izvor: Beta, Insajder)

Comments

comments