Politika

Bora Novaković (Narodna stranka) uhodi Pokret “1 od 5 miliona”?!

Ono što je prećutala Valentina Reković, predstavnica Pokreta „1 od 5 miliona“, obelodanili su ljudi na društvenim mrežama: funkcioner Narodne stranke koji nadgleda i prati aktiviste Pokreta „1 od 5 miliona“, jeste niko drugi nego Bora Novaković, šef novosadskog odbora sranke Vuka Jeremića.

Naime, Valentina Reković je danas u emisiji na TV N1 kazala da Pokret „1 od 5 miliona“ tokom prikupljanja potpisa podrške za izbornu listu, trpi pritiske od vlasti, ali i od dela opozicije, te da ih i jedni i drugi prate i nadgledaju.

„Predsednici opština u Smederevskoj Palanci i Loznici nadgledali su ko ulazi, ko priča sa nama, ko nam daje potpis. Ali to nije radila samo vlast. Šta će funkcioner Narodne stranke u automobilu ispred centrale „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu, da gleda studente kako prikupljaju potpise? Šta će funkcioner Demokratske stranke u Aranđelovcu gde smo skupljali potpise? Ko to u izvršnom odboru Saveza za Srbiju vozi Q7 i prati studente na putu za Zaječar?!“ – rekla je Reković.

Ona nije imenovala koji je to funkcioner Narodne stranke, ali jeste reagovao neko drugi, koji je u tome prepoznao Boru Novakovića.

„Zašto ne kažete javno da vas uhode Đilasovi omladinci Brković & co i da vam Bora Novaković obilazi centralu u NS? Razumem da ste se uplašili i da se bojite oba klana i vlasti i bojkot opozicije, ali treba jasno reći ko su ti ljudi. A ne vi izađete na N1 i pričate uopšteno. Ne smete biti kukavice ako hoćete da se bavite politikom!“ – prokometarisao je jedan korisnik društvene mreže Fejsbuk.

Inače, Bora Novaković bio je dugogodišnji funkcioner Demokratske stranke, a i bivši je gradonačelnik Novog Sada. Uoči predsedničkih izbora 2017. godine napustio je DS i priklonio se Vuku Jeremiću, izjavivši tada da je odlučio da “svu svoju energiju i kapacitete stavi na raspolaganje predsedničkom kandidatu Jeremiću”.

Biografija Bore Novakovića (izvor Istinomer):

Bio je član Demokratske stranke od 1990. godine. Bio je portparol, potpredsednik novosadskog i predsednik Pokrajinskog odbora, a u nekoliko mandata bio je i član Glavnog odbora i potpredsednik Izvršnog odbora partije.

Biran je za gradskog odbornika Novog Sada 1992, 1996. i 2000, a u septembru 1999. izabran je za potpredsednika Skupštine grada Novog Sada. Na izborima 2000. izabran je za predsednika Skupštine grada Novog Sada i za poslanika u pokrajinskoj i republičkoj Skupštini.

Široj javnosti je ostao poznat zbog „Afere Solun“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odnosno glasanja o Zakonu o radu decembra 2001, kada je opozicija tvrdila da nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je Novaković bio na službenom putu u Solunu. Do danas nije obavljena zvanična istraga, a ni jedan strana nije pružila dokaze da je Novaković bio, odnosno da nije bio u sali.

Na lokalinm izborima 2004. godine bio je kandidat DS-a za gradonačelnika Novog Sada, ali je zauzeo drugo mesto, iza Maje Gojković. Nakon toga Novaković je imenovan na mesto potpredsednika Skupštine Vojvodine. Na izborima 2008. izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Od juna 2008. bio je direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada – Novi Sad (ZIG), a septembra 2011. podneo je ostavku zbog sukoba interesa.

U septembru 2013. i novembru 2014. hapšen je zbog sumnje da je od
2007. do 2010. oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. U decembru 2014. pušten je iz 30-dnevnog pritvora, zbog sumnje da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj.

Comments

comments