Politika

Boris Tadić se žestoko obrukao: Da li je on samo kralj lošeg tajminga?

Bivši predsednik Srbije, bivši predednik Demokratske stranke i sadašnji predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić se žestoko izblamirao na Tviteru i poneo, sudeći po komentarima mnogih, titulu “kralja lošeg tajminga”.

Naime, bivši predsednik države je usred skandala o jezivim uslovima u kojima rade ljudi angažovani na izgradnji kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, a koji podsećaju na radne logore, podelio svoj tekst koji hvali kineski “novi model modernizacije”.

“Kina nudi svetu novi model modernizacije, koji prevazilazi ključne izazove zapadnog modela kroz koncept harmonizovanog razvoja. Moj autorski tekst za #ChinaDaily o modernizaciji Kine”, napisao je Tadić i priložio link ka svom tekstu.

Potpuno je neverovatno da usred skandala o radnim logorima usred Banata pod kapom upravo jedne kineske kompanije, da posle niza skandala sa drugom kineskom kompanijom u Srbiji – Ziđinom – koja je ekološki opustošila Istočnu Srbiju i u kojoj su se radnici takođe bunili zbog nehumanih uslova rada, bivši šef države ne napiše nijedan tvit o tome, ali zato tvituje o “kineskom modelu modernizacije” za koji kaže da ispravlja “greške koje je Zapad pravio”.

Da li bivši predsednik države zaista nema sluha i jednostavno je “kralj lošeg tajminga” ili intimno želi i pokušava da donekle opere skandale povezane sa kineskim kompanijama u Srbiji?

Štagod bio razlog, ovaj njegov tvit izazvao je salve osuda tviteraša.

“On ovo radi namerno. Nemoguće da je slučajno.U danima borbe za slobodu robova u Srbiji on napiše hvalospev o modelu modernizacije robovlasnika”, napisao je jedan tviteraš. “Je l Tadić novi Koštunica”, upitao je drugi.

“Umeš da pogodish pravi momenat, kad se prvi put u istoriji Srbije uvodi robovlasništvo na njenoj teritoriji. Ti si mi DIREKTNO odgovoran za Ping Pong, Rio Tinto i ostalu zgadiju, prvo što ste im otvorili vrata, a drugo što ste tako bedno vladali da je ovaj ološ pobedio”, prokomentarisao je treći.

“Vijetnamski robovi u Linglongu se taguju kao “novi model modernizacije”, bome i kao “prevaziđeni ključni izazovi zapadnog modela”, a osobito kao “hArMoNiZoVaNi rAzVoJ”. Ne znam ko mu je savetovao da u sred Linglong afere objavljuje ovo, ali ko je da je, baš ga ne voli”, takodje je jedan od komentara.

Comments

comments