Društvo

U petak protest ispred RTS-a zbog odbijanja da emituje reklamu protiv Rio Tinta

Organizacija “Kreni – Promeni” najavila je protest u petak 19. novembra u 19h ispred RTS-a u Beogradu, zato što Javni servis ignoriše zahtev za emitovanje reklame protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, za čije su snimanje i emitovanje građani skupili novac.

“Prva reklama čije su snimanje i emitovanje finansirali građani izgleda da neće biti prikazana na RTS-u. Iako je Kreni – Promeni ispoštovao sve zakonske procedure i poslovnu praksu RTS-a, odjednom je umesto u utorak najavljeno da će definitivno odobrenje biti dobijeno u sredu ujutru. Od tada, prekida se svaka komunikacija, a zaposleni sa kojima smo do tada komunicirali se ne javljaju na telefon. Ne dobija se nikakva zvanična informacija niti razlog zašto reklama ne bi bila emitovana u dogovorenom terminu”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni navode da se njihovi predstavnici upućuju u kancelarije u kojima nema zaposlenih koji su odgovorni za reklamu. 

“U pitanju je očigledno kršenje prava na slobodu izražavanja. Reklama građana bila je odgovor na reklame Rio Tinta koje su propagirale kopanje litijuma što bi trebalo da bude predmet referenduma kako su najavile vlasti”, navodi se u saopštenju.

Kreni – Promeni je kontaktirao Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje će podneti tužbu protiv RTS-a, a direktoru RTS-a, Draganu Bujoševiću biće podnete disciplinske prijave protiv Mirjane Katanić i Milice Đuričić Janjić, direktorke službe marketinga, zato što su prekršile radnu obavezu.

Na samom protestu biće premijerno izvedena reklama u kojoj su glumili naši poznati glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić.

“Očekujemo da RTS prenosi protest ispred sopstvene zgrade, i javno ih pozivamo da dođu na premijeru reklame koju su cenzurisali”, poručuju iz “Kreni – promeni”.

Comments

comments