DruštvoPolitikaSvet

Bregzit: Britanija plaća EU milione, ostala još jedna prepreka

U Briselu su danas održani pregovori najviših zvaničnika Evropske unije i Velike Britanije o Bregzitu, a već nakon prvih sastanaka postignuti su i dogovori o dovoljnom napretku Londona. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega je iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena poruka da je postignut dogovor o Bregzitu.

Kako su ranije pisali britanski mediji, u pitanju je uslov Berlina i Pariza, po kojem Velika Britanija mora da plati zaostale dugove i kredite, kako bi se pregovori pomerili sa mrtve tačke. Kako prenosi “Gardijan”, Tusk je rekao da je Velika Britanija zatražila da tranzicioni period traje dve godine. Za to vreme London će morati da poštuje zakone Evropske unije, uključujući i zakone koji u međuvremenu budu doneti, budžetske odluke i nadgledanje pravosuđa.

“Asošijejted pres” objavio je na “tviteru” da je britanska premijerka Tereza Mej rekla da dogovor sa EU garantuje prava za tri miliona građana Evopske unije koji se nalaze u Velikoj Britaniji.

“Gardijan” ističe i da je rečeno da će prema dogovorima, Velika Britanija obezbedila da se unese i klauzula, koja jasno ističe da Severna Irska neće biti odvojena od ostatka zemlje.

Rojters prenosi da je Junkerov glavni savetnik Martin Selmajr na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

Navodi se da je toku radni doručak Junkera, Selmajra i glavnog EU pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea sa britanskom premijerkom Mej.

– Postignut dovoljan napredak da se pređe na novu fazu razgovora o Bregzitu – izjavio je Junker. Naredna faza trebalo bi da obuhvati razgovore o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima. Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Predsednik Evropske komisije izjavio je danas da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je “dovoljan napredak” postignut oko sporazuma kojim se reguliše “razvod” Velike Britanije i Evropske unije.

– Evropska komisija je upravo formalno odlučila da preporuči Evropskom savetu da je postignut dovoljan napredak o striktnim uslovima razvoda – kazao je Junker na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej. Junker je ipak kazao da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

Rojters navodi i da je Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila za “Foks njuz” da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Kako su prošle nedelje izvestili britanski mediji, Velika Britanija je prihvatila zahteve Evropske unije o izlasku iz članstva, što znači da će London platiti Briselu oko 50 milijardi funti, kako bi Nemačka i Francuska pristale da pregovaraju o trgovini.

Očekuje se da bi naredna prepreka mogla da bude sporna granica između Republike Irske i Severne Irske. Kako je najavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk početkom decembra, sudbinu Bregzita sada bi mogla da bude u rukama Dablina. Kako je u ponedeljak rekao irski premijer Leo Varadkar, Irska je “iznenađena i razočarana” što britanska Vlada nije zaključila sporazum za koji je Dablin verovao da je postignut o budućnosti granice Severne Irske nakon Bregzita.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments