Politika

“Brnabić pokazala totalno neznanje i da nije dorasla funkciji”

“Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je u emisiji Fokus na televiziji B92 u vezi sa vijetnamskim radnicima angažovanim na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu pokazala totalno neznanje i da nije dorasla funkciji koju obavlja. Premeštanje radnika iz nehumanog smeštaja nije njen posao već isključivo onih koji su radnike angažovali i doveli u Srbiju na rad”, ocenili su danas Udruženi sindikati Srbije “Sloga”.

“Sloga” navodi da se od Ane Brnabić, kao nekoga ko je na čelu Vlade, očekuje da naloži inspekcijskim organima i svojim ministarstvima da istraže ko je radnike angažovao, smestio i držao mesecima u nehumanim uslovima smeštaja kao roblje i da se utvrdi ko im je oduzeo putne isprave i time ih lišio slobode i kretanja. Takođe, ko im i zašto ne isplaćuje zarade i drži u strahu, a da zatim iste u skladu sa zakonom sankcioniše i kazni.

“Takođe, saopštenje kompanije Linglong koja se napokon oglasila ocenjujemo kao potpuno besmisleno. U saopštenju se kompanija nevešto pere od odgovornosti, deklarativno se zalaže za potpuno poštovanje, human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, a u praksi ne dozvoljava pristup novinarima, sindikalnim i NGO aktivistima da sa radnicima obave razgovor o njihovom radno pravnom statusu u Srbiji, što je potpuno licemerno, sramotno i uvredljivo za sve građane Srbije”, stoji u saopštenju “Sloge” i dodaje se:

“Zaštitnika građana Zorana Pašalića koji je najavio obilazak radnika nakon premeštanja na druge lokacije upozoravamo da se ne bavi sanitarnom inspekcijom objekata, već isključivo svojim poslom, povede prevodioca i razgovara sa radnicima i omogući pristup novinarima, sindikalnim i NGO aktivistima da i oni sa radnicima obave razgovor o njihovom radno pravnom statusu u Srbiji čime će se rešiti sve dileme oko potencijalne trgovine ljudima.”

“Sloga” dodaje i da vijetnamski radnici nisu građevinski materijal za izmeštanje, već ljudi kojima treba pomoć naše države.

“Da im se omogući sloboda kretanja i isplata zarađenih plata, a za sve one koji žele i neometan povratak u svoje matične zemlje. Ti ljudi nisu robovi, oni imaju svoje porodice koje u ovom trenutku brinu o njima, a neke zasigurno i plaču”, zaključuje “Sloga”.

Comments

comments