DruštvoPolitika

Firma brata Darije Kisić Tepavčević ponovo u milionskom poslu sa Ministarstvom zdravlja

Firme Nites, MedIT i Telekom su od Ministarstva zdravlja dobile posao proširanje elektronskog recepta za lekare i specijaliste koji je vredan 161,6 miliona dinara (blizu 1,4 miliona evra), vidi se iz odluke o dodeli ugovora, piše Nova ekonomija.

Zajednička ponuda ovih kompanija bila je ujedno i jedina.

U kompaniji Nites na jednom od rukovećih mesta nalazi se i Bojan Kisić, brat ministarske Darije Kisić Tepavčević.

Kako navodi Nova ekonomija, MEDIT iz Beograda će obaviti 49 odsto posla koji se ondosi na razvoj i implementaciju modula za propisivanje lekova, integraciju zdravtstvenog informacionog sistema na lokalu, povećanje autentikacija za korisnike na Kosovu i Metohiji, razvoj servisa za izbor apoteke, kao i kontrolu kvaliteta izdavanja repcepata.

Kompaniji NITES će biti poveren neznatno manji deo posla (47,5 odsto), a zajedno sa firmom MedIT će raditi na razvoju i implementaciji modula i integraciji sistema na lokalu. Ostatak njihovog posla odnosiće se na autorizaciju realizacije recepata, a biće im povereno i administriranje bazom podataka.

TELEKOM će obavati tek 3,5 odsto posla koji se odnose na obezbeđenje rezervne lokacije za ponuđeni softver (Disaster recovery).

Ove tri firme su letos dobile niz poslova Ministarstva zdravlja, ukupne vrednosti 635,1 milion dinara (oko 5,4 miliona evra).

MedIT, Nites i Telekom su dobile ugovore koji se odnose na platformu za bolovanje za zdravstvo (197,1 miliona dinara), održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) (113,1 miliona dinara), projekat proširenja nacionalne medicinske platforme za preventivu i dijagnostiku (160,2 miliona dinara), kao i za održavanje ove platforme (164,7 miliona dinara).

Podsetimo, kako je BIRN pisao, jedan od direktora u kompaniji Nites je Bojan Kisić je brat ministarke Darije Kisić Tepavčević i suprug bivše ministarke pravde Nele Kuburović.

Istraživanje BIRN-a je pokazalo da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Na sajtu Nites grupe koja posluje i u Češkoj Republici, Crnog Gori i Bosni i Hercegovini piše da je Bojan Kisić direktor operacija (Chief Operations Officer).

Kisić Tepavčević je u aprilu 2021. rekla da njen brat “nije ni vlasnik, niti suvlasnik, ni direktor, niti odgovorno lice ni u jednoj od firmi koje se spominju” i da je on samo jedan od zaposlenih inženjera.

Ministarka Nela Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

 

Izvor: Nova ekonomija (link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/nites-ponovo-u-milionskom-poslu-sa-ministarstvom-zdravlja)

Comments

comments