Društvo

ČAK I RTS DEMANTUJE NEBOJŠU iz Beograda: ” Bilo je tenzija, ali ne i nasilja”

Zoran Stanojević, urednik portala RTS-a koji je u subotu u vreme upada demonstranata bio u zgradi Javnog servisa, naveo je da je tokom te večeri bilo tenzija, ali ne i nasilja. Kako prenosi Udruženje novinara Srbije, Stanojević je u video obraćanju međunarodnim organizacijama rekao da je bilo polomljenih prozora i vrata, mada je “bilo jasno da uništavanje imovine nije bio glavni cilj protestanata”.

„Prošle subote protestanti su najavili da će RTS biti glavna meta i da će na dva sata blokirati ulaze zgrade ove medijske kuće. To je razlog zašto sam odlučio da budem sa svojim mlađim kolegama na internet portalu u subotu uveče“, naveo je Stanojević, a prenosi UNS.

On je podsetio da je u poslednjih 15 nedelja opozicija organizovala antirežimske proteste, da su protestanti redovno prolazili pored zgrade Javnog servisa i skandirali protiv nasilja, ali da sve do sada nisu bili usmereni na to da se upadne u zgradu RTS-a.

“U jednom trenutku čuo sam da su neki od protestanata ušli u zgradu i zbog toga sam otišao da proverim šta se dešava. Krenuo sam ka dnevničkom studiju u kome se emituje glavna emisija vesti. U hodniku sam se sudario sa grupom od oko 50 protestanata koji su tražili da uđu u režiju. Prepoznali su me, okružili i tražili da ih odvedem u režiju. Rekao sam im da to nije moguće. Odvraćao sam ih od te ideje i rekao im da nije dobro to što rade, kao i da kada bi ušli u režiju program bi bio prekinut“, naveo je Stanojević.

Opisujući atmosferu Stanojević je rekao da je bilo tenzija, ali ne i nasilja.

„U međuvremenu, emitovanje glavnih vesti bilo je završeno. Rekao sam im da nije moguće da budu u vestima. Zamolili su me da napravimo posebnu emisiju kako bi uživo u njoj govorili o svojim zahtevima. Tražili su mi da zovem nadređene i da ih pitam“, rekao je Stanojević.

PROČITAJTE JOŠ: SELEKTIVNA PRAVDA: DOK SE EKSPRESNO GONE SREDNJOŠKOLCI, TUŽILAŠTVO ODUSTAJE OD PROGONA VESELINOVIĆA!

Kako je dalje naveo, on je nakon tog zahteva pozvao nadređene, koji su im poručili “isto što im je i sam rekao”.

„Rekao sam im da je najbolje za sve da izađu iz zgrade RTS-a. Policija im je rekla da je najbolje da odu mirno iz zgrade, nego da ih izbace. Odgovorili su da neće izaći“, rekao je Stanojević.

On je dodao da su pregovori sa njima trajali oko sat vremena.

“Bilo je mnoštvo kamera i mobilnih telefona koji su emitovali prenos za kablovske televizije, kao i za Fejsbuk i Jutjub kanale. Pazio sam šta govorim sa liderima opozicije zato što je bilo uživo uključenja, snimano je kamerama i izjave su prenošene javno“, rekao je Stanojević.

On je dodao da su čak pročitali neke poruke koje je dobijao od nadređenih, a koje nije mogao da sakrije.

“Mi nismo tražili od drugih kolega da uđu u zgradu bez našeg odobrenja i da snimaju bez odobrenja, ali tako je bilo”, rekao je Stanojević.

Urednik portala RTS-a je naveo da je nakon pola sata policija počela da ih potiskuje iz zgrade.

“Neki su poslušali policiju, a neki su odbijali, pa je policija upotrebila silu. Nisam video tuču na mestu gde sam bio. Ne znam šta se dešavalo na stepenicama”, rekao je Stanojević.

Nakon što su svi otišli iz zgrade Stanojević kaže da su zaposleni mogli da nastave da rade i izveštavaju šta se dešavalo te noće u zgradi RTS-a.

„Bili smo sprečeni da radimo dok je zgrada bila pod opsadom. Pojedini novinari i urednici bili su u zgradi, čekajući da se sve završi. Internet portal koji vodim izveštavao je o dešavanjima u zgradi“, rekao je Stanojević.

Govoreći o šteti na imovini u zgradi RTS-a, Stanojević je rekao da je bilo polomljenih prozora i vrata.

„Bilo je jasno da uništavanje imovine nije bio glavni cilj protestanta. Niko od nas nije bio povređen tokom celog događaja. Ekipa koja realizuje vesti zaključala se u studiju i tako provela dva sata“, obavestio je Stanojević međunarodne organizacije o upadu u zgradu RTS-a.

Deo učesnika protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu u subotu je upao u zgradu RTS nakon organizovanja “Dnevnika slobodne Srbije”. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Boško Obradović je tada saopštio da zahteva gostovanje predstavnika protesta “Jedan od pet miliona” odmah u programu RTS-a.

“Tražimo malu stvar – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici”, rekao je lider Dveri.

PROČITAJTE JOŠ: KAKAV FEJL: VUČIĆEVA I STEFANOVIĆEVA LAŽNA PARTIJA ŠAHA I SLIKA KOJA TO DOKAZUJE

On je nakon toga rekao odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

“Neka dođu Nenad Lj. Stefanović i Dragan Bujošević da pregovaramo. Mi se odavde nećemo razići dok nas ne puste na RTS”, izjavio je Obradović.

Policija je oko 21.30 građane počela da izvodi iz zgrade, a ministar Nebojša Stefanović je oko 23 sata saopštio da je situacija “pod kontrolom”.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je u tokom prošlog vikenda, zbog upada u zgradu RTS-a i na protestima ispred Predsedništva, uhapšeno 18 osoba. On je rekao su tri osobe zadržana u pritvoru jer su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i “bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicimana”.

Kako je naveo, zbog prekršaja pred nadležnim sudovima sedam osoba hitno je procesuirano, od kojih je šestoro osuđeno na 30 dana zatvora, a jedna osoba na novčanu kaznu.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) ORGANIZATOR PROTESTA PRETUČEN U KANCELARIJI PREDSEDNIKA OPŠTINE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments