PolitikaSvet

Čestitke svetskih lidera – Šta su nam najmoćniji ljudi na planeti poželeli?

Zveckanje oružjem, umesto želja i čestitki – u novoj godini, u Pjongjangu, sve po starom.

“Sjedinjene Države nikada neće moći da započnu rat protiv mene i moje zemlje”, poričio je Kim Džong Un. “Cela teritorija SAD-a je u dometu našeg nuklearnog oružja, a crveno dugme za lansiranje je stalno na mom stolu. To je stvarnost, a ne pretnja.”

Zbog crvenog dugmeta Kim Džong Una, u Ujedinjenim nacijama uključen je crveni alarm upućen celom svetu.

“Kada sam pre godinu dana stupio na ovu funkciju, uputio sam apel da 2017. bude godina mira. Nažalost, svet je otišao u suprotnom smeru”, upozorio jje generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

“Ove godine ne upućujem apel, nego crveni alarm. Konflikti su se produbili, a pojavile su se i nove opasnosti. Globalne napetosti zbog nuklearnog naoruzanja najveće su još od kraja Hladnog rata, klimatske promene su ubrzane. Na delo su stravična kršenja ljudskih prava. Nacionalizam i ksenofobija su u porastu”, podsetio je on.

Nacionalizam poput onog koji je Veliku Britaniju doveo do Bregzita. Pregovori o izlasku iz Unije bili su glavna tema novogodišnje poslanice premijerke Tereze Mej.

“Verujem da će 2018. doneti novi talas samopouzdanja i ponosa u našoj zemlji. Godina u kojoj ćemo nastaviti pregovore koji će nas dovesti do uspešnog Bregzita”, poručila je Mej.

Ujedinjena i snažna Evropa i u novoj godini ostaje u vrhu prioriteta francuske politike, istako je predsednik Emanuel Makron.

“Duboke reforme su započete, i nastavićemo istom jačinom, u istom ritmu i u 2018. Nastaviću da saradjujem sa našim evropskim partnerima, a posebno sa Nemačkom. Bliski odnosi sa Nemačkom neophodni su da bi došlo do evropskog progresa. Takođe, moramo da pružimo utočište svima koji su pobegli iz svojih domovina, u kojima su u opasnosti zbog svog porekla i religije”, naveo je Makron.

Izbeglice nisu bile tema novogdišnje poruke nemačke kancelarke. Angela Merkel trenutno ima veće probleme – ni posle tri meseca od izbora, Nemačka nema novu Vladu, a pregovori sa Socijademokratama Martina Šulca tek predstoje. Rejting kancelarke je na rekordno niskom nivou.

“Obavezana sam da u novoj godini formiram stabilnu vladu. Svet ne može da čeka na nas. Moramo stvoriti uslove za prosperitet Nemačke u narednih 10, 15 godina. U zemlji su prisutni uspeh i optimizam, ali i strahovi i sumnje. Za mene, i jedno i drugo je podsticaj”, navela je Merkel.

I pored strahova i pretnji, lider Sjedinjenih Država godinu startuje neokrnjenog optimizma. Umesto zvaničnog govora, Donald Tramp se naciji obratio na Tviteru, sa porukom istom kao prošle i kao pretprošle godine – “Učinimo Ameriku opet velikom”.

(Izvor: N1)

Comments

comments