DruštvoIzbor UrednikaPolitikaSvet

Četiri scenarija Mladićeve robije

Ako haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju koju je juče izrekao generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, pred ratnim liderom bosanskih Srba su četiri različita scenarija vezana za lokaciju na kojoj će služiti kaznu.

Ovi scenariji nisu podjednako realni, ali su u ovom trenutku svi mogući. Ako se uzme u obzir generalovo narušeno zdravlje, kako ističe njegova odbrana, i činjenica da je tribunal ranije pravio presedane u kojima je osuđenicima dopuštao da robijaju i van haških zidina, postoji mogućnost da će Mladić život okončati van Holandije.

SCENARIO 1: Haška ćelija

Ipak, najrealnije je očekivati da Mladić neće uspeti da izdejstvuje izlazak iz Haga. Inače, ćelija u kojoj Ratko Mladić provodi dane već šest godina izgleda ovako:

Iako se general nalazi u navodno teškom fizičkom (a prema rečima njegovih branilaca i rodbine i mentalnom) stanju, ne bi trebalo da se nada da će mu Tribunal omogućiti neku od alternativnih lokacija za robiju. U prilog toj tezi ide nekoliko činjenica, najprije to što se više od decenije krio od haškog suda.

SCENARIO 2: Srpska bolnica

Ministarka pravde Nela Kuburović i danas je pomenula da Vlada Srbije i dalje pruža garancije za liječenje u Srbiji generalu Mladiću. Te garancije su prethodno usvojene i na sjednici Vlade, u oktobru ove godine, a podrazumevaju privremeno puštanje na slobodu radi lečenja, uz garancije da Mladić za to vreme neće pobjeći.

Kao vojni obveznik, Mladić bi lečenju mogao biti podvrgnut na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

SCENARIO 3: Klinika u Rusiji

Nakon više najava koje su došle od Mladićevih lekara i porodice, Rusija je u martu ove godine i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman Ratku Mladiću. To je potvrdila šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.

Ona je rekla da bi Mladiću u Rusiji bio obezbeđen smeštaj, medicinski tretman i povratak u Hag, u skladu sa svim zahtjevima koje Tribunal odredi. Hag je, međutim, taj predlog odbacio – za sada. Prilikom donošenja takve odluke verovatno su uzete u obzir i glasine da se Mladić duže od decenije krio, između ostalog, i zbog ruske finansijske i logističke podrške.

SCENARIO 4: Nordijski komfor

Haški tribunal je u februaru 2003. godine osudio Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH. Plavšićka je prethodno priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na poltičkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi zbog čega je oslobođena ostalih tačaka optužnice uključujući i genocid.

Nakon presude, Plavšićeva je zatražila da kaznu služi u švedskom zatvoru Hisenberg, a Tribunal joj je izašao u susret zbog poznih godina, narušenog zdravlja, ali i činjenice da je zločin priznala. Mladić posljednji uslov ne ispunjava.

Comments

comments