Izbor UrednikaSvetZabava

(VIDEO) Ukleti jugoslovenski brod godinama luta Atlantikom

Čuveni brod Lyubov Orlova godinama luta Atlanskim okeanom, a poslednji put je viđen 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale. Ekipa dokumentarca na “Science Channel-u“ sada spekuliše da li je baš ovo brod koji se pre nekoliko dana nasukao na obali Kalifornije, iako to zvuči gotovo nemoguće.

MV Lyubov Orlova, brod koji je ime dobio po čuvenoj ruskoj pozorišnoj glumici, izgrađen je 1976. godine u brodogradilištu Kraljevica po narudžbini ruske kompanije Far Eastern Shipping iz Vladivostoka koja je imala nameru da ovaj ledolomac bude glavno prevozno sredstvo za ekskurzije po Antarktiku.

“Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodinje. Čelik, brodski motori, nameštaj, instalacije. Jedino što su Rusi zahtevali na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacioni uređaji i kompletna oprema za kuhinju moraju biti njihovi. Čemu to, baš navigacija i kuhinja, nikada nismo dobili odgovor“, rekao je za hrvatske medije Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog ureda.

Jugoslovenski brod godinama je uspešno odolevao i okrutnim uslovima, pa je izdržao sve – od oluja do ledenih santi, a svoje zadatke uspešno je izvršavao sve do 2006. godine. Ipak, zbog dugova vlasnika kompanije koji su iznosili 251.000 dolara, brod je zadržan u luci St. Džon u Njufaundlendu 2010. godine. Dve godine kasnije prodat je kompaniji Neptune International Shipping koja je imala nameru da ga rasturi u delove. Kompanija Neptune International Shipping trebalo je da prebaci srećnu Orlovu do Dominikanske Republike gde bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno izrađenim tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspešno je pokušavala ponovo da uhvatiti napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vetra su ih u tome sprečili.

Ubrzo je brod ušao u međunarodne vode i kanadsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da on više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije zbog čega su ga napustili. U prethodnih nekoliko godina viđen je kako besciljno luta Atlantikom, a britanski tabloidi prenose da je brod vrlo verovatno prepun pacova kanibala koji proždiru jedni druge da bi preživeli.

Brod jugoslovenske proizvodnje bio je težak 4.000 tona, a mogao je da preveze 110 putnika i članova posade.

Iako se isprva mislilo da je upravo ovo brod koji se nasukao na obali Kalifornije iako to zvuči malo verovatno, utvrđeno je da je gotovo identičan brod koji se nasukao na obali Pacifika bio nekadašnja mafijaška kockarnica na vodi i da nema veze sa brodom jugoslovenske proizvodnje.

(izvor: b92.net)

Comments

comments