Društvo

CINS: Zagađenje u Srbiji veće nego što pokazuju zvanični podaci

U Srbiji već godinama ne postoji realna slika o kvalitetu vazduha, a zagađenje je veće nego što pokazuju zvanični podaci, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Već godinama, u Srbiji ne postoji realna slika o kvalitetu vazduha. Prema poslednjem izveštajuAgencije za zaštitu životne sredine, obim merenjazagađenja stalno se smanjivao, tako da je od 2014. do kraja 2018. većina podataka sa stanica za merenje kvaliteta vazduha bila neupotrebljiva“, navodi CINS.

Dodaje se da je to razlog zbog kojeg su pojedinigradovi označeni kao nezagađeni, ali da stručnjacismatraju da bi prava slika mogla da se formira tekkada bi sve merne stanice radile.

Opširnije na sajtu CINS-a.

Najnoviji primer zagađenja vazduha nam je vazduhu Vladičinom Hanu. Pre tri dana, gust dim je izbijaoiz dimnjaka fabrike Nektar, a nesnosni smrad se širiookolo.

Godinama unazad građani ovog mesta su se žalili, pa je pod pritiskom javnosti, fabrika promenilagorionike na dimnjaku. Fabrika godinama koristimazut u kotlarnici I tako se emituje ogromna količinasumpor-dioksida, kao i PM čestica za koje je dokazano da su kancerogene.

Comments

comments