Politika

Da li će Jankovićev pokret dobiti još članova? Ove tri opcije deluju realno

Da li će “Građanski blok 381” postati jači za druge pokrete i stranke zavisi od ishoda pregovora sa predstavnicima DJB i Tadićevim SDS.

Dugo najavljivana građanska opoziciona lista kompletirana je ove nedelje kada su Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirale “Građanski blok 381”, na čijem čelu je Saša Janković.

PROČITAJTE JOŠ: “LJUDSKIM ŽIVOTIMA JE PLAĆENA CENA NEODGOVORNE NAPREDNJAČKE VLASTI”!

Pet članica, međutim, nisu zatvorile vrata za ostale stranke. S tim u vezi, uveliko se spekuliše da bi ovom opozicionom korpusu mogli da pristupe i pokret Dosta je bilo, kao i njegova “otcepljena” frakcija, ali i SDS bivšeg predsednika Borisa Tadića.

Između ostalog, predsednik DJB Branislav Mihajlović izjavio je nedavno da nije tajna da su u tom pokretu razgovarali sa Jankovićevim PSG i da je moguće da se ti pregovori nastave.

Međutim, jedna od prepreka ulasku DJB u građanski blok mogao bi biti i plan DJB za rešenje kosovskog problema. Taj pokret se zalaže za zamrzavanje pregovora sa Prištinom dok albanska strana ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, dok PSG smatra da Kosovo ne bi trebalo priznavati, ali ni blokirati u pristupanju međunarodnim institucijama (UN).

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVA BORBA ZA VIŠE DECE: SMANJENE PLATE PORODILJAMA!

Osim toga, mediji su prethodnih dana pisali da bi deo “Građanskog bloka 381” mogli biti i Pokret centra, Pokret za Stari grad Marka Bastaća, a kako se spekulisalo, pregovaralo se i sa SDS-om Borisa Tadića i DJB.

Tadić je mesecima pre formiranja oba bloka negativno komentarisao eventualnu koaliciju svih opozicionih stranaka. Prema njegovim rečima, ne bi trebalo mešati babe i žabe, čime je jasno stavio do znanja da SDS neće biti deo široke koalicije. No, “Građanski blok 381” mogao bi mu biti primamljiviji.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): PONIŽAVAJUĆA SLIKA SRBIJE: NEPREGLEDNI REDOVI U JAGODINI ZA PALMINU MILOSTINJU

(izvor: blic.rs)

Comments

comments