Društvo

Da li ćemo Vučića gledati i u poluvremenu utakmica sa Svetskog prvenstva?

Priča mi prijatelj pre neki dan. Otišao kod svoje baka Jelice da joj odnese nešto od namirnica jer ponosna baka neće da primi novac. Posedeo malo uz kafu dok je ona krajičkom oka šacovala predsednika na ekranu, da bi mu iznenada rekla: „Dede, sinko, isključi, da se predsednik malo odmori…“

PROČITAJTE JOŠ: I POLJOPRIVREDNICI SE PRIKLJUČUJU PROTESTU U PETAK, TRAKTORI I OSTALE MAŠINE STAJU!

E sad mi je definitivno jasno da je reč o najčudnijoj vladavini u novijoj istoriji – vladavini preko ekrana. I ovih đubroidnih medija, naravno. Pošto se ti udvorički mediji, pre svega ova tužna državna televizija koja bi odavno riknula da zavisi od reklama, podređena volji jednog čoveka i tuđem novcu, priprema za prenose utakmica sa Svetskog fudbalskog prvenstva, strepim da ćemo u poluvremenima svako malo gledati šta predsednik ima novo da nam kaže. Što je jednom već uradio koristeći trenutak velike gledanosti. Pa da, bar još jednom, čujemo neverovatni iskaz: „Zahvalan sam ovim dobrim mladićima što su posle napornih sezona došli da se bore za svoju zemlju. Očekujem odlične rezultate. Pomogli smo Fudbalskom savezu Srbije više nego ikada u finansijskom smislu zahvaljujući i brojnim preduzećima i nagrade će biti rekordne. A posle dogovora sa premijerkom ovlašćen sam da kažem da ako naša reprezentacija osvoji Svetsko prvenstvo, dobiće nagradu od deset miliona evra.“

Ovaj koloplet misli je nesvakidašnji materijal za izradu poštarevog psihološkog profila. Prvo, većina „dobrih mladića“ proizvod su domaće klupsko-menadžersko-navijačke industrije; drugo, čemu patetično podilaženje njihovom patriotizmu kad je svuda u svetu čast i obaveza igrati za svoju zemlju; treće, cena dobrih momaka raste na tržištu ako igraju za reprezentaciju (otuda u ovoj našoj gomila menadžerskih akvizicija); četvrto, zašto država i „brojna preduzeća“ ovako izdašno ne pomažu vaterpolo, odbojku, košarku… kao mnogo uspešnije sportove koji Srbiju drže u svetskom vrhu (fudbaleri su 35!); peto, da li je cinizam obećati fudbalskoj reprezentaciji nešto što ni uz pomoć predsednikove mađije ne mogu ostvariti – ili je samo reč o potrebi za još jednim velikim i javnim zasenjivanjem otupele raje; šesto, premijerka je „ovlastila“ predsednika da nam sve ovo kaže… E, sad mi je baš muka!

Katkad se setim reči Džimija Hendriksa: „Postoje ljudi koji kišu osećaju i oni koji samo pokisnu…“ I zapadnem u dilemu: da li ovaj kišni čovek toliko voli ovaj narod i zemlju pa ne može tu ljubav da artikuliše i kontroliše, ili je, ipak, reč o potpunom preziru i naroda i zemlje?!

PROČITAJTE JOŠ: “JEDAN DIVAN ČOVEK”: RADOJIČIĆ PO BROJU AFERA NE ZAOSTAJE MNOGO ZA MALIM

Ovome bi trebalo dodati i jučerašnju izjavu predsedniku SNS-a koji je obećao da će reprezentacija dobiti novčanu nagradu čak iako samo prođe grupnu fazu takmičenja! O cifri, za sada nije pričao. Šta reći – a ne opsovati i/ili zaplakati?!

PROČITAJTE JOŠ: KADA SIPAMO 10 LITARA GORIVA, SNS NAM UZME 800 DINARA!

(izvor: beogradski-glas.rs/Milan Bečejić)

Comments

comments