DruštvoPolitika

Da li imamo konačan datum BG izbora?

Ušli smo u Novu Godinu, kampanja za izbore u prestonici je u punom jeku, a još uvek niko ne izlazi sa tačnim datumom i danom kada bismo trebali da izađemo na birališta. Ipak, u političkim krugovima bliskim vlasti, sve više se navodi jedan datum, a to je nedelja, 4. mart. Čini se da je taj dan najbliži tačnom datumu i to iz više razloga.

Kako niko nije siguran u to šta će vrh Srpske napredne stranke, odnosno Aleksandar Vučić, konačno odlučiti, i dalje postoji mogućnost da posle Božića zaseda rukovodstvo SNS, i da promeni i ovaj datum, a moguće i važeću partijsku odluku da nema vanrednih parlamentarnih izbora.

Kao mogući datumi beogradskih izbora uzimaju se još 11. ili 18. mart. Zadnji zakonski dan za to je 23. mart, ali to nije nedelja, dan kada se po pravilu glasa u Srbiji. Kampanja za beogradske izbore biće duža nego za prošlogodišnje predsedničke koja je trajala 30 dana – od raspisivanja izbora do glasanja mora da prođe najmanje 45 dana, najduže 60.

Nebojša Stefanović, ministar policije i šef Gradskog odbora SNS, ponovio je stav da se zalaže za vanredne parlamentarne izbore u novogodišnjem izdanju Informera.

Većina važnijih stranka opozicije i dalje je uverena da će vanrednih parlamentarnih izbora biti i sprema planove za dve kampanje – za Beograd i za Srbiju. U slučaju da bude samo beogradska kampanja, očekuje se veliki broj učesnika, odnosno imena na glasačkom listiću. Veruje se da bi se cenzus od pet odsto za ulazak u Skupštinu Beograda mogao lako preskočiti kampanjom na internetu i društvenim mrežama koja ne zahteva velika ulaganja niti veliki broj ljudi.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments