Politika

Da li nas čeka još ovakvih kolapsa po Srbiji? Zorana gura novi zakon da bi njeno ministarstvo davalo licence inženjerima!

Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, o kome poslanici trenutno odlučuju, a koji predviđa da će za izdavanje licenci inženjerima ubuduće biti zadužena komisija koju formira Ministarstvo građevinarstva, doveo je do razmene argumenata, ali i oštrih reči predstavnika Inženjerske komora Srbije i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović. Dok članovi Inženjerske komore tvrde da se Predlogom ukida nezavisnost Komore, ministarka tvrdi da je cilj izmena da se struka zaštiti od pojedinaca koji brane svoje privilegije.

PROČITAJTE JOŠ: BRATE VUČIĆU, TI SI STVARNO PROLUPAO: GAZDA SNS SE OBRATIO INVESTITORU SA HVALA TI “BRATE TURČINE”

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji je pripremilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Predloženim propisom menja se status Komore i to tako da će licence inženjerima ubuduće da izdaje i o odgovornosti inženjera odlučuju komisija koju obrazuje ministar.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izmene je obrazložila namerom da se zaštiti i unapredi struka, „umesto da se štite privilegije pojedinaca“.

Ona je navela da će prelazak Suda časti u nadležnost Ministarstva poboljšati rad inženjera kao i da će postojati jasni kriterijumi za dobijanje, ali i oduzimanje licenci.

Kao jedan od argumenata za prelazak Inženjerske komore pod nadzor Vlade navela je činjenicu da postoje državni projekti vredni 16 milijardi evra.

Niko, ponovila je ministarka u nekoliko navrata, ne ukida Inženjersku komoru Srbije, a „priče koje plasira opozicija pokušaj su da se zaštite privilegije vezane i za novac kojim komora raspolaže, a to je više od milion evra samo od članarina“.

„Upravo je bivši ministar, a sadašnji predsednik Inženjerske komore i potpredsednik Demokratske stranke Dragoslav Šumarac, izmestio taj proces iz Ministarstva u Komoru. Ono što vidimo kao napade opozicije na zakone je zapravo pokušaj da se zadrže postojeći način upravljanja i novac”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da nakon usvajanja izmena Zakona, više od 30.000 inženjera neće biti obavezni da plaćaju 7.500 dinara godišnju članarinu.

Inženjerska komora kritikuje deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji

S druge strane, Inženjerska komora Srbije oštro reaguje na novine koje donosi zakonski predlog ocenjujući da se njime ukida nezavisnost i samostalnost Komore.

Kako navode, predloženim rešenjima koje je sastavilo Ministarstvo, Inženjerska komora Srbije bila bi u podređenom položaju u odnosu na ostale komore, poput advokatske, veterinarske ili lekarske.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI ŠKOLSKI ČAS BEZ PRISUSTVA DRŽAVNOG VRHA – SVI SU BILI NA MITINGU U KRALJEVU

“Komora je nezavisna strukovna organizacija i trebalo bi da samostalno uređuje svoju unutrašnju organizaciju i način funkcionisanja. Smatramo da je neprihvatljivo to da predsednike i članove organa i tela Komore postavlja Vlada Republike Srbije, već da se ti isti članovi biraju u samom udruženju Komore”, navodi se, između ostalog, u Zaključcima regionalnih odbora Inženjerske komore Srbije.

Neprihvatljivo je, ocenjuju inženjeri, da se bez ikakvih jasnih kriterijuma iz Inženjerske komore “izdvaja” Sud časti. Kako se može videti na sajtu Komore, podršku Inženjerskoj komori Srbije “u očuvanju nezavisnosti struke dala su strukovna udruženja Srbije i Evropske unije”.

Mihajlović i Božović polemisali o Inženjerskoj komori Srbije

Podršku borbi Inženjerske komore protiv usvajanja propisa dala su različita strukovna udruženja Srbije i Evropske unije.

Sporna odredba bila je predmet polemike i tokom današnje skupštinske rasprave. Odgovarajući na optužbe poslanika Demokratske stranke Balši Božoviću da SNS želi da kontroliše svaku poru društva, pa i Inženjersku komoru, ministarka građevinarstva je poručila da se opozicija boji jer će se sada otvoriti svi papiri i videće se ko je šta potpisivao.

Božović je u raspravi po amandmanima na set zakona iz oblasti građevinarstva odbacio navode da je Dragoslav Šumarac koji je vodio komoru, a inače je funkcioner je DS-a, uzimao veliki novac i da su pojedini na čelu komore u poslednjih nekoliko godina pravili zakon po svojoj meri.

On je naveo da je Šumarac za godinu dana primio 60.000 dinara, te ocenio da je postao predmet osvete pojedinaca koji nisu uspeli na izborima u komori da ga smene, a da su ti zapravo ti pojedinci, članovi komore ispred SNS prihodovali 5.000 i 15.000 evra.

“Istine radi, Inženjerska komora se menja zato što se ne dozvoljava ni Dragoslavu Šumarcu (na slici ispod), ni inženjerima Srbije da imaju samostalno strukovno udruženje i zbog potrebe SNS da kontrolišu svaku poru društva”, rekao je Božović.

Odgovarajući poslaniku Balši Božoviću ministarka je poručila da ne obmanjuje javnost sa tom pričom i “brižnim odnosom” prema inženjerima.

“Da ste zaista bili brižni i da je rukovodstvo komore bilo brižno onda bi ulagalo u naše inženjere. Oni bi bili dodatno edukovani i mogli bi da rade vrlo komplikovane i teške projekte koji između ostalog danas radimo. Nažalost, inženjerska komora je danas postala privatna komora”, rekla je Mihajlović.

Na kraju rasprave, poslanik Božović je rekao da su Inženjersku komoru Srbije podržali Evropski savet komore kao i razne druge komore strukovnih udruženja…

“Inženjeri su me zamolili da vam predam pismo Evropske inženjerske komore u kojem se kaže da je vaš predlog zakona skandalozan, da ne postoji nigde takav u regionu, da nije primer nikakve prakse i da Srbija neće moći u EU ako strukovna udruženja ne budu nezavisna”, dodao je Božović.

PROČITAJTE JOŠ: 10 GODINA ZLA – 10 STVARI PO KOJIMA ĆEMO PAMTITI PRVU DECENIJU SNS!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments