Politika

Da li se posle Kruševca sprema kontramiting i u Novom Sadu? Od organizatora traženo da promene mesto protesta zbog Vučića

Građanska inicijativa „1 od 5 miliona“ saopštila je da je danas podnela zvaničnu prijavu svog protestnog skupa za petak, 12. april, u Novom Sadu.

Mesto i vreme održavanja skupa su isti kao i za sve proteste „1 od 5 miliona“ koji se u Novom Sadu održavaju svakog petka još od 18. januara – Pozorišni trg, navodi se u saopštenju. Naš list je imao uvid i u kopiju prijave, koju je u ime organizatora podnela studentkinja Tea Vukadin.

PROČITAJTE JOŠ: STANOVE KOJE ODUZMU IZVRŠITELJI KUPUJU NJIHOVE PORODICE I PRIJATELJI!

Kao vreme skupa navedeno je od 18 do 21 sat, broj okupljenih „1 do 5.000.000“, a u ruti šetnje napisano je „bez šetnje“. Nakon što su primili prijavu, kako nezvanično saznaje Danas, iz policije su kontaktirali Teu Vukadin i upitali da li je moguće da se promeni mesto održavanja – Pozorišni trg.

Prema poslednjim informacijama, organizatori „1 od 5 miliona“ nisu prihvatili da promene lokaciju okupljanja. Podsetimo, 12. aprila je najavljen skup podrške Aleksandru Vučiću u okviru kampanje „Budućnost Srbije“.

Prethodno su organizatori „1 od 5 miliona“ saopštili da će „skup pristalica aktuelne vlasti koji za isti dan i isto vreme u centru Novog Sada najavljuju i pripremaju vođa režima Aleksandar Vučić i njegova SNS, biti zapravo kontramiting sasvim u duhu poslednje decenije prošlog veka i zloglasnih kontramitinga Slobodana Miloševića“.

PROČITAJTE JOŠ: IRINEJ ZAVODI RED: ZABRANIO VLADIKAMA DA KRITIKUJU VLAST I PRIČAJU O KOSMETU

„Organizovanje mitinga u Novom Sadu predstavlja pokušaj vlasti da izazove međusobne sukobe učesnika dva skupa koji će poslužiti kao izgovor za državnu i svaku drugu represiju prema organizatorima i i učesnicima antivladinih protesta, a možda i zabranu centralnog protesta koji se dan kasnije održava u Beogradu“, smatraju organizatori protesta. Dodaju i da ih najava skupa SNS u isto vreme i praktično na istom mestu nije uplašila, „ali je nedvosmisleno pokazala kako našu zemlju danas vode neodgovorni ljudi opasnih namera“.

„Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ u režimskom kontramitingu vide i ostvarenje pretnje koju im je pre dve nedelje uputio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, kada je javno pozvao pristalice vlasti da se obračunaju sa svojim političkim protivnicima i građanima koji protestuju. Eventualno nasilje i sukobe 12. aprila mogu izazvati jedino pristalice vlasti za čije postupke će odgovornost isključivo snositi organizatori kontramitinga. Svi skupovi „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu su do sad prošli bez i najmanjeg incidenta, što nedvosmisleno pokazuje kako je reč o mirnim protestima koji će takvi i ostati“, zaključuje se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: PRIČA O MILANU KOJI PO KNEZ MIHAJLOVOJ ŠETA SA TABLOM I TRAŽI POSAO

(izvor: danas.rs)

Comments

comments