Društvo

POSKUPLJUJE GORIVO: Očekuje nas divljanje cena

Sirova nafta u svetu poskupela je od početka godine za 30 odsto i to će uskoro sigurno doneti veće cene goriva i u Srbiji, najavljuje Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD “Nafta” i predsednik Unije poslodavaca Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: STANOVE KOJE ODUZMU IZVRŠITELJI KUPUJU ČLANOVI NJIHOVIH PORODICA I PRIJATELJI!

Atanacković kaže za Blic da je teško prognozirati koliko bi to poskupljenje moglo da bude, ali ne spori da dešavanja na svetskom tržišu nafte i američke sankcije Iranu i Venecueli koji su veliki proizvođači, mogu negativno da utiču i na cenu goriva na srpskim pumpama.

– Dešavanja u Venecueli mogla bi dodatno da utiču na globalnu cenu “crnog zlata” jer je berza sirove nafte jedna od najosetljivijih, i to ne samo na geopolitička dešavanja, nego i na razne manipulacije i veštačka kretanja. SAD sada imaju značajnu sopstvenu proizvodnju, ali su zato Kina i Indija veliki uvoznici i američke sankcije Iranu mogle bi da pogode svetsko tržište – ističe Atanacković.

PROČITAJTE JOŠ: IRINEJ ZAVODI RED: ZABRANIO VLADIKAMA DA KRITIKUJU VLAST I PRIČAJU O KOSMETU 

On navodi da na krajnju cenu naftnih derivata utiču mnogi faktori, a da cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto, dok ostatak čine troškovi poput proizvodnje i transporta. Prema njegovim rečima, kod nas oko 60 odsto čine poreska zahvatanja države, koja bi mogla da utiče na zadržavanje cene tako što bi smanjila akcize, što se već dešavalo pre nekoliko godina zbog krize sa niskim vodostajem Dunava.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi ovo mogao biti najjači udar na cenu goriva u poslednjih nekoliko godina.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da cena sirove nafte bitno utiče na maloprodajnu cenu goriva, ali da je ipak samo jedan u nizu faktora.

PROČITAJTE JOŠ: PRIČA O MILANU KOJI TRAŽI POSAO TAKO ŠTO IDE KNEZ MIHAJLOVOM I NOSI TABLU NA SEBI

(izvor: nezavisni.rs)

Comments

comments