Politika

Dačić bi da naplaćuje ulaz u Srbiju državljanima EU zemalja

Ako se uvede plaćanje za ulaz u EU, tražiću da i građani EU plaćaju ulazak na našu teritoriju, kaže Dačić.

Srbija se protivi uvođenju sistema naplate ulaska građanima naše zemlje u EU, rekao je danas u Varšavi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio da će, ako to zaživi, on predložiti kontramere. Dačić je, u svom obraćanju na minisarskom skupu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, poručio da mi treba da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu.

– Ovom prilikom želeo bih da istaknem da smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti – rekao je Dačić, koji je i potredsednik Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On je zapitao kako je moguće da se takav korak čini jednostrano.

– Da li je logično da naši građani plaćaju za ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja? Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu – kazao je Dačić.

Kako možete da govorite o Kosovu kao državi

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio je danas podršku od ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u nastojanjima Srbije da u decembru otvori tri pregovaračka poglavlja (5,25 i 26), jer bi to, kako je rekao, dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi.

U svom obraćanju u Varšavi, Dačić je ponovio da je Srbija duboko odmakla u procesu reformi celokupnog društva, ali da imamo utisak da naš pristupni proces ne napreduje željenom dinamikom, jer je u dobroj meri uslovljen napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/European Commission

Foto: Tanjug/European Commission

Možda jednom, rekao je Dačić, treba saslušati i vas iz EU da li ste za EU.

Dačić je ponovio i da je Srbija čvrsto opredeljena za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kako bi se, kako je rekao, rešila pitanja od interesa građana i osigurala stabilnost, koja je na KiM i dalje relativna.

– Želim i da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja (5, 25 i 26), što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi – rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je Srbiji potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu, ali je istakao da se građani Srbije osnovano pitaju postoji li zaista istinska namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja pojedinih poglavlja samo puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine država članica daljem širenju Unije.

– Nama je potrebno da znamo šta Evropska unija očekuje i želi od nas. Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu – kazao je Dačić, koji je i potpredsednik srpske vlade.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Napomenuo je da u slučaju Srbije, proces pristupnih pregovora ne znači samo da moramo da se uhvatimo u koštac sa sveobuhvatnim reformama, već i sa zahtevnim procesom dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čiji će rezultati imati uticaja na čitav region.

– Kada je reč o politici uslovljavanja, lestvica koja bi trebalo da stoji na svom mestu, kao cilj kojem svi težimo, sve više postaje pokretna meta, koja menja veličinu i oblik, te umanjuje sigurnost i veru u konačni rezultat – dostizanje članstva u EU. Za razliku od talasa jednog pobedonosnog sleda događaja nakon pada Berlinskog zida, kada ste vi postali članice EU, danas su okolnosti značajno različite, a lestvica je znatno više postavljena – rekao je Dačić.

Nama je, kazao je Dačić, potrebno da znamo šta Evropska unija očekuje i želi od nas.

– Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu – kazao je.

Ministar je primetio da ima najveću podršku na Zapadnom Balkanu jer nema mesta gde EU ima toliko snažnu i važnu ulogu, kao što je to na Balkanu.

Ovde problem predstavljaju pitanja koja dominiraju na globalnoj sceni – pobeda Trampa u SAD, izlazak Velike Britanije iz EU, moguća izmena vlasti u Francuskoj, opstanak Rencija posle referenduma o Ustavu, sudbina Angele Merkel nakon izbora naredne godine, naveo je.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

To su, kazao je, ključne stvari o kojima treba da se razgovara na ovakvim sastancima, a ne samo o tome da li će Srbija ili neko drugi da otvori poglavlje i koje. Kada će naše zemlje ući u EU je pitanje političke odluke. To je realnost sa kojom treba da se suočimo.

– Srbija veoma poštuje saradnju sa zemljama V4. Smatramo da treba još intenzivnije da sarađujemo, posebno na političkom i ekonomskom planu, jer je za nas na Zapadnom Balkanu to veoma važno – rekao je i dodao da se postavlja, međutim, zbog čega nas uopšte zovu Zapadni Balkan.

– To mora da su Hrvati izmislili da oni ne bi bili Balkan – rekao je Dačić i dodao da misli da treba da tražimo zajedničke interese i na tome da radimo.

Naš cilj, kazao je, jeste ulazak u EU, ali svako od nas ima svoje nacionalne i državne interese.

– Svaki put kada je bivši britanski premijer Kameron išao u Brisel govorio je da ide da brani engleske interese. Zašto mi da budemo manje Srbi nego što je on bio Englez. Mi nismo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i imamo interese koji se nekada ne poklapaju s vašim interesima. Kada budemo član EU onda ćete morati da uvažite i naše stavove – naveo je ministar.

Za primer je uzeo Kosovo.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Guliver/Sean Gallup/Getty Images

– Pitanje za EU jeste da li je SSP sa Kosovom potpisan na isti način kao što je to urađeno i sa drugim zemljama ili je taj SSP drugačiji? Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni – kazao je Dačić i zapitao:

– Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi? –

Mi, istakao je, jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka.

– Da li mislite da će Srbija da prihvati nezavisno Kosovo ako to nisu učinile ni sve države članice? – zapitao je dalje šef srpske diplomatije i dodao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU u ZSBP koja nisu u skladu s našim nacionalnim interesima.

Foto: Flickr/EUROPEAN EXTERNAL ACTION SERVICE

Foto: Flickr/EUROPEAN EXTERNAL ACTION SERVICE

Mi, kazao je, vodimo dijalog s Prištinom o normalizaciji, jesmo konstruktivni, ali to ne znači da se mi slažemo s tim da je Kosovo država.

– Takođe, veliki broj građana Kosova već ima viznu liberalizaciju preko Srbije, jer su građani Srbije i imaju naše pasoše. Mi nemamo ništa protiv toga, podržali smo sve na Zapadnom Balkanu da dobiju viznu liberalizaciju. Mi moramo da rešavamo svoje probleme – naveo je Dačić.

(Izvor: tanjug, telegraf)

Comments

comments