Svet

Istorijski susret lidera dve Koreje – ISTORIJA POČINJE SADA

Kim Džong Un prvi je lider Severne Koreje koji je kročio na tlo Južne Koreje, prešavši vojnu liniju koja deli poluostrvo od kraja Korejskog rata 1953. godine.

AP_istorijsko_rukovanje_Kim_Mun_blic_vesti_safe

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike” lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se “cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se “cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

AP_Kim_se_smeje_blic_vesti_safe

Kima je južnokorejski lider pohvalio zbog “veoma hrabre odluke” da dođe na ovaj istorijski sastanak.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce “sve vreme udara kao ludo”, prenose svetske agencije.

Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Severne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

Njih dvojica su okončala jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planirani novi sastanak.

Ovo je prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gde će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok, prenosi Rojters.

FOTO: PROFIMEDIA

– Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Severna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni veruju da su denuklearizacija i mir važni – rekao je šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok.

Kako je izvestila državna severnokorejska agencija KCNA Kim Džong Un otputovao je iz Pjongjanga na sastanak sa Mun Džae-Inom, gde će “otvorenog srca” razgovarati o pitanjima mira, prosperiteta i ponovnog ujedinjenja.

FOTO: STEVAN RANKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kim na samit dolazi sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong, koja je predvodila severnokorejsku delegaciju na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u februaru, kao i formalni šef države Kim Džong Nam.

Pored njih, u delegaciji će se naći i Kim Jong Čol, bivši šef obaveštajne službe, kao i Čoe Hvi, predsedavajući sportskog panela.

Delegaciju Južne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počinje u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

FOTO: TANJUG/AP

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol “mira i prosperiteta”.

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom “Proleće jedinstva” (Spring of one).

Svetski mediji podsećaju da do istorijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Severna Koreja suspenduje nuklearne probe kao i da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman da napusti teško stečeni nuklearni arsenal koji je Pjongjang razvijao decenijama tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, sa druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman da doprinese potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.

(Izvor: Blic)

Comments

comments