Politika

Damjanović (SRS): Dokazaćemo da u Srebrenici nije bilo genocida i da Srbi nisu genocidni

Izvor; N1

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović ocenio je da već godinama postoje pokušaji da se prikaže da se u Srebrenici 1995. godine umesto zločina dogodio genocid i da se Srbima pripiše da su genocidni narod, protiv čega će se SRS boriti i nastaviti da dokazuje da je istina drugačija.

Damjanović je to izjavio ispred Specijalnog suda u Beogradu, povodom sudjenja za ratni zločin nad civilima i zarobljenicima u selu Kravica kod Srebrenice 1995. godine, kojem SRS prisustvuje.

“U Specijalnom sudu se sudi za izmišljeni zločin osmorici pripadnika policijskih snaga specijalne jedinice Jahorina. Ovim postupkom jedna strana pokušava da to stavi u istu vremensku ravan zločin u Srebrenici, koji smo osudili, ali koji nema nikakve veze sa ovim izolovanim incidentom”, rekao je Damjanović.

Foto; Press služba SRSOn je ponovio da svi svedoci i dokazi ukazuju da se u tom mestu dogodio izolovani incident prilikom prebacivanja grupe zarobljenika.

“Pripadnici specijalnih snaga policije, njih dvadeset, sprovodili su 317 zarobljenika, ne 1313 koliko se navodi jer su to naduvane cifre kako bi se srpske snage optužile za najmonstruoznije zločine. Njih su vodili nevezane do jednog hangara i tada se desio incident u kojem je jedan od zarobljenika oteo pušku jednom policajcu i upucao ga”, rekao je Damjanović i dodao da je tada usledio metež koji je za žaljenje.

Damjanović je ocenio da tu nije reč o ratnom zločinu nego o izolovanom incidentu.“Da je to bilo mirnodopsko stanje, ovde bi se govorilo o prekomernoj upotrebi sile. Ali pošto je bilo ratno stanje, onda se govori o tome ko je spasio živu glavu. SRS će nastaviti da prati ovaj proces i boriće se za istinu da u Srebrenici nije bilo genocida nego zločina. Jer ova ujdurma, koja traje godinama, prema kojoj se u Srebrenici desio genocid i prema kojoj su Srbi genocidni narod mora da se spreči. SRS će odlučno nastaviti sa procesom dokazivanja istine”, rekao je on.

Izvor: Beta

Comments

comments