DruštvoPolitika

Dil Nebojše Krstića i naprednjaka: Kako Službeni glasnik troši naše pare?

Iako ima svoj Sektor za marketing i odnose s javnošću, Javno preduzeće „Službeni glasnik“ će ove godine za iste poslove platiti oko 150.000 evra firmama „Nova Communications“, koju je osnovao javni funkcioner Nebojša Krstić i koja je do pre tri meseca bila u njegovom vlasništvu, i „Red Communication“ kojom rukovodi Danijela Popović Jurić.

„Službeni glasnik” je 28. jula ove godine raspisao konkurs za „Usluge PR i marketing podrške, promocije i prodaje proizvoda izdavačke delatnosti JP Službeni glasnik, Pravno-informacionog sistema RS i ostalih službenih izdanja“, a 22. septembra za „Oglašavanje u štampanim medijima“.

Firma „Red Communication“ će za poslove marketinga i PR-a (odnosa s javnošću) u narednih godinu dana zaraditi deset miliona dinara sa PDV-om, dok je Krstićeva bivša firma „Nova Communications“ za oglašavanje u medijima dobila nešto više od sedam miliona dinara sa PDV-om.

Medijski savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića Nebojša Krstić je, kako je objavilo Udruženje novinara Srbije, do 6. septembra ove godine bio vlasnik dve marketinške agencije: „Nova Communications“ i „Nova PR Public Relations“. Prema podacima Agencije za privredne registre, obe firme su od tada u vlasništvu njegove saradnice Jasmine Stojanov, bivše Tadićeve šefice informativne službe.

Ipak, Krstić se na APR-u i posle stupanju na funkciju člana Upravnog odbora RTS-a i dalje vodi kao jedan od zakonskih zastupnika firme „Nova PR Public Relations“, pored saradnice Stojanov.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije za Pištaljku su potvrdili da ih Krstić, u trenutku stupanja na javnu funkciju, nije obavestio da obavlja i posao zastupnika „Nova PR Public Relations“ i najavili da će po službenoj dužnosti proveriti da li je Krstić prekršio zakon. Agencija je navela i da je Krstić 29. septembra imenovan na javnu funkciju člana Upravnog odbora Javne medijske ustanove „Radio televizija Srbije“ i da je podneo izveštaj o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku, dana 23.10.2017. godine.

Za članstvo u UO RTS Krstić, prema podacima Agencije, mesečno dobija 44.000 dinara neto.

Više novca od Krstićeve bivše firme, čak deset miliona dinara (86.000 evra) za PR i marketinšku podršku, promociju i prodaju proizvoda u narednih godinu dana od „Službenog glasnika” dobila je agencija „Red Communication” čiji je vlasnik Danijela Popović Jurić. Ovaj posao agencija je dobila pre dva meseca, a njena ponuda bila je jedina koja je pristigla na konkurs.

Agencija „Red Communication” se obavezala da, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, izradi strategiju komunikacije Službenog glasnika, strateški planira odnose sa medijima, prati objave u medijima, organizuje događaje, radi krizni PR, kao i PR i marketing podršku aktivnostima i izdavačkoj delatnosti Službenog glasnika i promociji i prodaji Pravno-informacionog sistema (PIS) i ostalih službenih izdanja.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta JP „Službeni glasnik“ određeno je da Služba za marketing i odnose sa javnošću obavlja poslove koji se odnose na promociju ovog javnog preduzeća, predstavljanje proizvoda i usluga javnosti i njihovo oglašavanje u medijima, promociju Službenog glasnika, promociju izdavačke delatnosti, inoviranje i ažuriranje sajta, istraživanje tržišta, saradnju sa stručnom javnošću, pripremu i izradu marketinških aktivnosti.

Vršilac dužnosti direktora „Službenog glasnika” Jelena Trivan, koja je potpisala odluke o dodeli ugovora obema agencijama, nije htela da za Pištaljku govori o razlozima zbog kojih su za reklamiranje preduzeća angažovane privatne marketinške firme. Ona je više dana neprestano bila „na sastancima”.

Trivan za funkciju koju obavlja, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od januara 2015. godine mesečno prima 153.000 dinara. Poput Krstića, i Jelena Trivan je bila u vlasti za vreme Tadićevog režima – bila je poslanik Demokratske stranke od 2008. do 2014. godine, kada je napustila tu stranku. Pre dolaska u DS, od 2000. do 2006. godine bila je zamenik ministra Rasima LJajića u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Na pitanja Pištaljke je, umesto Trivanove, odgovorio izvršni direktor Službenog glasnika Jovan Prodanović koji tvrdi da to preduzeće u Službi za marketing i odnose sa javnošću ima „svega pet zaposlenih” i da je „procena poslovodstva preduzeća da bi formiranje velike marketinše službe u okviru preduzeća… predstavljalo preveliki trošak”.

Međutim, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u tom preduzeću predviđeno je da u tom sektoru bude zaposleno osam osoba. Osim toga, isti pravilnik predviđa brojno ljudstvo i u kabinetu direktora – sedam zaposlenih (šef kabineta, dva savetnika, dva poslovna referenta, samostalni stručni saradnik za kvalitet i vozač).

Prodanović u pisanom odgovoru dodaje da je javna nabavka za usluge marketinga i odnosa sa javnošću raspisana „kada su se za to stekle potrebe” i tvrdi da su cene dobijene posredstvom agencija „znatno niže od onih koje javna preduzeća dobijaju direktnim ugovaranjem”.

„Angažovanje spoljnih saradnika za određene poslove u ovoj oblasti za preduzeće bi bilo jeftinije i svrsishodnije”, ocenilo je poslovodstvo preduzeća, dodaje Prodanović, koji je odbio da nam dostavi podatke o mesečnim neto primanjima zaposlenih u Službi za marketing i odnose sa javnošću jer „sadrže zaštićene lične podatke”.

Prema planu javnih nabavki „Službenog glasnika” za 2017. godinu, konkurs za usluge oglašavanja u štampanim medijima trebalo je da okvirno bude raspisan u februaru 2016. godine, a ugovor okvirno realizovan u martu 2018. godine. Konkurs za PR usluge okvirno je trebalo da bude raspisan aprilu ove, a ugovor okvirno realizovan u maju sledeće godine.

Predsednik Nadzornog odbora „Službenog glasnika” Novak Nedić, koji je istovremeno i generalni sekretar Vlade Srbije, nije hteo da za Pištaljku govori da li je taj odbor odobrio sprovođenje dve javne nabavke u vrednosti od 150.000 evra, kao i kakve efekte očekuje od tako skupe kampanje.

Podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da Nedić kao predsednik NO „Službenog glasnika” od jula 2014. godine prima mesečno 59.000 dinara neto, dok mu je u Vladi Srbije mesečna neto plata 85.000 dinara.

U Nadzornom odboru nalazi se pet članova, a jedna od njih, Maja Batić, ćerka pokojnog lidera Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića, mesečno prihoduje 39.500 dinara. Prema podacima Agencije, ona je u Gradskoj upravi Beograda načelnik Službe za finansije u Agenciji za javne nabavke i kontrolu javnih nabavki gde prima 72.538 dinara iz budžeta grada.

Vladu Srbije u Nadzornom odboru predstavlja i Miloš Popović, šef kabineta premijera Srbije Ane Brnabić i bivši državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Kao član odbora prima mesečno 42.000 dinara, dok iz srpske vlade dobija platu od 136.000 dinara.

I pomoćnik direktora u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo Siniša Kukić, koji u tom organu od 2015. godine prima platu od 125.000 dinara, svakog meseca dobija i oko 40.000 dinara za članstvo u Nadzornom odboru „Službenog glasnika”. Kukić je prethodno bio direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika sa platom od 177.000 dinara.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne nalaze se podaci o naknadi koju za članstvo u Nadzornom odboru dobija izvršni direktor Službenog glasnika u Sektoru za prodaju i nabavku Miroslava Kastratović Tirkajla, koja je predstavnik zaposlenih u tom odboru. Nisu zabeležena ni njena mesečna primanja, koja nisu mala sudeći da je koeficijent za određivanje njene plate, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, 11.

(izvor: pištaljka.rs, Biljana Živančević)

Comments

comments