Svet

Stiže asteroid koji će nam biti bliži nego ikad

Asteroid 3200 Fajeton (Faeton) uskoro će proleteti pored naše planete dovoljno blizu da ga Centar za manje planete Međunarodne unije astronoma okvalifikuje kao “potencijalno opasnog”.

Američka svemirska agencija NASA očekuje da će Fajeton biti najbliži Zemlji 16. decembra, na razdaljini od desetak miliona kilometara, što je oko 27 puta prosečna distanca između naše planete i Meseca (384.400 km), prenosi portal 13wmaz.com.

Fajeton je prečnika oko 5 km, što ga čini trećim najvećim potencijalno opasnim asteroidom koji će proći pored Plave planete.

Podaci NASA pokazuju da će ovo biti najbliži prolazak Fajetona pored Zemlje od 16. decembra 1974, kada je proleteo na svega 8 miliona kilometara. Ljudi tada, međutim, nisu bili svesni njegovog prisustva, pošto je Fajeton otkriven tek 1983. godine.

“Ovo će biti najbliži prolazak pored Zemlje od otkrića asteroida, što je dobra prilika za posmatranje i detektovanje novih aktivnosti”, navela je američka agencija.

Naučnici ne očekuju da će proći ovoliko blizu nas do 2093, kada će asteroid pored Zemlje proći udaljen na svega oko tri miliona kilometara.

Tokom najbližeg prolaska, Fajeton će možda biti vidljiv uz pomoć manjeg teleskopa na tamnom nebu.

(izvor: b92.net)

Comments

comments