Društvo

Direktorka TV Kanala 9 OPET počinje štrajk glađu

Nakon godinu dana od kada je Maja Pavlović privremeno prekinula štrajk glađu, država nije uradila ništa i stvari su postale još mnogo gore. Svoju odluku neće ni menjati ni odlagati, jer, kaže, nema ni jednu drugu opciju, a ni saborca koji bi je od štrajka odgovorio.

“Nakon godinu dana od kada sam privremeno prekinula štrajk glađu, država ne da nije uradila ništa, nego su stvari postale još mnogo gore. Svoju odluku neću ni menjati ni odlagati, jer nemam ni jednu drugu opciju, a ni saborca koji bi me od štrajka odgovorio”,  rekla je Maja Pavlović, direktorka TV Kanala 9 iz Novoga Sada.

Ona je objasnila da postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg je štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana, nije završen.

Da su Kanalu 9 otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzela SNS. Da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, nikada nije ni odgovorio ni na jedan zahtev da se održi sastanak, koji joj je obećan prošle godine, kako bi se našlo zakonito rešenje u vezi sa naknadama koje naplaćuju OFPS i SOKOJ.

“Umesto sastanka sa ministrom Šarčevićem, dobijamo copy-paste presude u postupcima sa SOKOJ-em i OFPS-om. Sudovi naše argumente niti razmatraju, niti obrazlažu, već ih odbijaju kao “irelevantne” i sada su nam izvršitelji, zbog takvih presuda, blokirali račun”, rekla je Pavlović.

Nije problem trenutna blokada računa. Najveći problem je što je Vrhovni kasacioni sud odbacio Posebnu reviziju koju su podneli i da neće meritorno da odluči o nezakonitom postupanju sudova. Pre nego što su podneli Reviziju, konsultovali su se sa sudijom Vrhovnog kasacionog suda i rečeno im je da imaju prava koja traže.

“Možda i imamo prava, ali sud o njima neće da odlučuje! Ni Ustavni sud, u postupcima koje smo pokrenuli u vezi sa ovim taksama, više od 3 godine ne donosi odluke… SOKOJ i OFPS imaju monopol. Država ih štiti i oni naplaćuju koliko su namislili i koliko im treba, nezakonito i protivustavno”, ističe Pavlović.

Ona kaže da isto postupaju i ostali sudovi. Kao primer navodi da su tužili direktore javnih preduzeća, jer TV Kanalu 9 nisu dostavljali informacije. Direktori su oglašeni krivim, ali je TV Kanal 9 obavezan da sam snosi svoje troškove tih postupaka!

“Nadam se da će premijerka Brnabić podržati i naš štrajk, kao način naše borbe za pravnu državu i slobodu medija, a volela bih da sa štrajkom počnu i Vesić i Vulin i Martinović, pa da vidimo ko će duže izdržati i čiji su zahtevi ispravniji: njihovi za “borbu protiv nasilja opozicije” ili naš za borbu za pravnu državu i slobodu medija”, rekla je direktorka TV Kanala 9.

Ono što doživljava kao najveću nepravdu je činjenica da su saznali da televizije bliske SNSu uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPSu, ni SOKOJu, jer ih ove organizacije ne tuže. Televizije bliske SNS-u ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, koje su u vlasništvu države.

“Ako niste pod kontrolom SNS, ukidaju vam sve prihode, nameću vam nepostojeće troškove, nemate pravo na bilo kakvu sudsku zaštitu, inspekcije su vam redovni posetioci, stižu vam krivične prijave, pale vam kuće… To je cena koju danas plaćaju lokalni i regionalni mediji ako hoće da budu slobodni”, ogorčena je Pavlović

Pozvala je sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni, da joj se pridruže.

“U TV Kanalu 9, Novi Sad ima mesta za sve koji žele da se bore da Srbija postane pravna država slobodnih medija. U društvu istomišljenika sve je lakše, ali, ako se ljudi plaše, kako bi rekao predsednik Vučić, ja nemam problem ni da budem sama u ovoj borbi”, zaključila je Maja Pavlović.

Prošle godine 21. maja, direktorka novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović, 10 dana je štrajkovala glađu, pošto je ETV  ugasio signal ove televizije zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara.

“Da prošle godine nisam bila u pravu, da taj dug, zbog kojeg su nam tada ukinuli signal, stvarno postoji, verujem da bi TV Kanal  9 do sada već bio ugašen, a to se, kao što vidite, nije desilo. Godinu dana je prošlo i država nije uradila ništa što je obećala. Nažalost nastavak štrajka glađu vidim kao jedini način da se izborimo za naša prava koja bi država morala da nam štiti i da nam garantuje“, rekla je Maja Pavlović obrazlažući svoju odluku da nastavi štrajk glađu.

(Izvor: Kanal9tv.com)

Comments

comments