Politika

Djilas u otvorenom pismu kritikovao Sema Fabricija zbog izjave

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas kazao je danas da je ocena šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija, da EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji, tačna koliko i izjava “da je evropska integracija Srbije realnost”.

 

“Tolika realnost da je, po izveštaju stručnih službi Komesarijata Evropske Komisije za proširenje po indeksu uspešnosti ispunjenja uslova za pridruživanje EU, Srbija sa ocenom 2,38 iza Albanije i Severne Makeodnije (3,13), Crne Gore (2,88) i Kosova (Djilas je Kosovo označio “asteriskom”, odnosno “zvezdicom”) (3,00)”, navodi se u otvorenom pismu Djilasa Semu Fabriciju.

Naveo je da je iza Srbije samo Bosna i Hercegovina sa ocenom 2,0.

“Na osnovu rezultata tog indeksa koji ocenjuje kako država sprovodi reforme u procesu EU integracija, Makedonija je kao nagradu od EU dobila 50 miliona evra, a Albanija 28 miliona evra, dok je Srbija u skladu sa ocenom koju je za svoj rad dobio Vučićev režim, dobila nula evra”, naveo je Djilas.

Ocenio je da je iz toga “jasno da je na ovaj način evropska perspektiva Srbije ne samo usporena već i dovedena u pitanje”.

Istakao je da, ipak, “cela EU ne žmuri na stanje u Srbiji” i da se više evropskih poslanika zanima za “diktaturu” u Srbiji i govori o tome.

“Žmuri samo deo briselske administracije čiji ste deo i Vi gospodine Fabrici”, poručio je Djilas ambasadoru EU.

Rekao je da ga je Fabrici, rekavši da je to već slušao više puta, prekinuo kada je na jednom od poslednjih sastanaka govorio o dvema profesorkama iz Bele Crkve “koje je Srpska napredna stranka ostavila bez posla”.

“Pošto vidim da i pored slušanja, gospodine Fabrici niste uspeli da zapamtite sve što se ljudima u Srbiji danas dešava, a o čemu bi Vi trebalo da obavestite Brisel, odlučio sam da Vam dostavim primere na papiru. Lakše se pamti kad se čita nego kad se sluša”.

Djilas je u pismu priložio 20 primera kako “režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića maltretira gradjane i uništava Srbiju”.

Izvor: Beta

Comments

comments