Politika

DRAGIČINE MUTNE RADNJE (2): “Donatori” dobili milionske poslove i napravili ogromnu štetu

Fondacija Dragice Nikolić prikupila je za četiri godine postojanja oko 10 miliona evra, a interesantno je da su donatori veoma često bile firme koje su potom izvodile radove na raznim projektima koje je finansirala upravo Fondacija.

Tako je stvoren čudan krug na osnovu koga se može sumnjati da je deo novca, umesto na gradilištima, završio u nečijim džepovima.

Već je ranije pisano da se sumnja da je u samo jednom slučaju iz Fondacije izvučeno oko pola miliona evra, i to pošto je jedan od izvođača radova prijavio policiji da mu je traženo da deo od novca koji je dobio za radove vrati Fondaciji u kešu.

PROČITAJTE JOŠ: 4000 EVRA SAMO ZA SAKO! ALEKSANDROVOJ BAHATOSTI NEMA KRAJA…

Najčešće se kao izvođač radova na projektima koje je finansirala Fondacija pojavljuje građevinska firma “Banković” iz Surdulice, koja je ujedno i jedan od donatora Fondacije bivše prve dame Srbije. Upravo je ova firma izgradila “Kreativni park” u Kragujevcu (na slici ispod), čija je ukupna cena gradnje, navodno, iznosila 500.000 evra, a koji se, kako smo pisali pre nekoliko dana, skoro potpuno raspao posle nepunih godinu dana od svečanog otvaranja. Zbog toga je Grad Kragujevac morao da raspiše javnu nabavku za rekonstrukciju parka. Preduzeće “Banković” je, takođe, u Kragujevcu i takođe novcem Fondacije, izgradilo i zdravstvenu ambulantu u Šumaricama, za šta je izdvojeno 22,5 miliona dinara. Zanimljivo je da je ovo građevinsko privredno društvo od 2012. pobedilo na više od 30 tendera u Srbiji, od izgradnje školskih objekata do radova na Hidroelektrani Đerdap.

Sličan je i primer Dragana Kojovića, biznismena iz Kragujevca i vlasnika firme „Jezero“. Naime, njegova firma je jedan od donatora Fondacije, a s druge strane bila je podizvođač radova na Centru za vantelesnu oplodnju pri Kliničkom centru u Kragujevcu, koji je takođe finansirala Fondacija. Centar je svečano otvoren u junu prošle godine, a za njegovu gradnju i opremanje potrošeno je 840.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ: POSLEDNJA FAZA LUDILA: KOME I ZAŠTO TREBAJU 54 VUČIĆEVE FONTANE?!

Fondaciji Dragice Nikolić novac je uplaćivala i Srpska fabrika stakla iz Paraćina i to u isto vreme dok je državi dugovala pare za struju i gas. SFS je 2014. godine Fondaciji u tri navrata dala skoro 1,2 miliona dinara – 920.000 dinara u novcu i 270.000 dinara u robi. Većinski vlasnik staklare bio je kontroverzni biznismen iz Bugarske Cvetan Vasilev, a fabrika je državi tada dugovala više od 20 miliona dinara, što Vasilevu nije smetalo da bude vrlo darežljiv prema fondaciji prve dame. Vasilev je pre izvesnog vremena pobegao iz Bugarske jer je za njim raspisana Interpolova poternica zbog pronevere.

Postupajući u slučaju Fondacije Dragice Nikolić (na slici ispod), Agencija za borbu protiv korupcije se prošle godine obratila Narodnoj banci Srbije, Upravi za trezor i Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, od kojih su, između ostalog, traženi podaci o tome koja su pravna i fizička lica vršila uplate dinarskih i deviznih sredstava na račun fondacije, u kom iznosu i po kom pravnom osnovu, kao i da li su korisnici sredstava budžeta Republike Srbije vršili prenos dinarskih i deviznih sredstava fondaciji. Do danas nije poznat epilog ove istrage.

Od kog novca je finansirana gradnja crkve u Bajčetini?

Prošlogodišnje osvećenje Crkve Svetog Dimitrija u Bajčetini, čiji je ktitor bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, otvorila je ponovo i pitanje od kog novca je finansirana izgradnja. Agencija za borbu protiv korupcije najavila je prošle godine da će izgradnja crkve biti predmet provera koje se vrše u okviru praćenja imovine funkcionera. Tokom više od tri godine gradnje, mediji su samo nagađali koliko koštaju radovi, pa se moglo pročitati da će Hram Svetog Dimitrija biti podignut za milion evra, a da samo oslikavanje fresaka košta 350.000 evra. Crkvu je osveštao patrijarh Irinej, a izgrađena je u rodnom mestu Tomislava Nikolića u kom nema ni škole ni prodavnice, a u selu živi dvadesetak ljudi.

Fondacija jedan od najvećih investitora u Kragujevcu

Fondacija Dragice Nikolić jedan je od najvećih investitora kada je Kragujevac u pitanju, grad u kom je gradonačelnik njen sin Radomir. U obnovu porodilišta KC „Kragujevac” uloženo je 1,5 miliona evra, radovi na izgradnji ambulante u Šumaricama, naselja u kome inače živi Radomir Nikolić, koštali su 22,7 miliona dinara, a ukupna vrednost Instituta za vantelesnu oplodnju iznosi oko 840.000 evra. Krajem 2014, Dragica je uručila i dodatnu pomoć kragujevačkom Kliničkom centru od 33,2 miliona dinara. Većinu ovih projekata radila je firma “Banković” iz Surdulice.

PROČITAJTE JOŠ: MONTAŽA GLUPA DO BOLA: LAV GRIGORIJE ILITI NAJVEĆI DEBI SA NAJGORE TELEVIZIJE!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments