Politika

Vlast 4 godine šalje MILION EVRA DNEVNO “za Srbe na Kosovu” i krije gde stvarno idu pare!

Zbog čega izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih Kosovu nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije ni četiri godine nakon što je završen i kada će biti na dnevnom redu – ova pitanja su novinari juče uputili predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i predsedniku Odbora za administrativno-budžetska pitanja i šefu poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandru Martinoviću.

PROČITAJTE JOŠ: 4000 EVRA SAMO ZA SAKO! ALEKSANDROVOJ BAHATOSTI NEMA KRAJA…

Posle formiranja Vlade 2012. godine, a nakon emitovanja serijala “Patriotska pljačka”, tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećavali su kako će uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava namenjenih Kosovu.

Desilo se samo to da je formiran Anketni odbor u Skupštini Srbije, koji je još u aprilu 2014. godine završio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu za period od 2000. do 2012. godine.

Ipak, dok ga Skupština Srbije ne usvoji, Izveštaj nije obavezujući za nadležne institucije.

Milioni bez računa

Anketni odbor došao je do podatka da je na Kosovo od 2000. do 2012. u proseku trošeno oko 450.000 evra dnevno iz budžeta Srbije. Međutim, Odbor nije računao davanja javnih preduzeća, agencija i drugih institucija države Srbije koje na Kosovo novac šalju iz sopstvenih sredstava već samo sredstva koja su se izdvajala direktno iz budžeta.

Prema istraživanju, u proseku 650.000 evra dnevno odlazilo je na Kosovo bez ikakve kontrole, a pod izgovorom patriotizma i navodnog opstanka Srba na Kosovu. Rezultat toga su, s jedne strane, bogati lokalni moćnici na Kosovu, a s druge strane Srbi koji u enklavama jedva preživljavaju.

PROČITAJTE JOŠ: POSLEDNJA FAZA LUDILA: KOME I ZAŠTO TREBAJU 54 VUČIĆEVE FONTANTE?!

Novinari su ponovo 2014. godine, po Zakonu o dostupnosti informacija, poslali svim ministarstvima, agencijama i javnim preduzećima zahtev sa pitanjem koliko su novca izdvojili za Kosovo tokom 2012. i 2013. godine

Prema zvaničnim, i ovaj put kompletnim podacima koji su nam dostavljeni, samo za dve godine na Kosovo je uloženo preko 634 miliona evra, odnosno u proseku preko 867.000 evra dnevno.

Na šta ide više od milion evra dnevno?!

Dok nadležne institucije, a pre svih Kancelarija za KiM, tvrde da nemaju podatke o tome koliko se tačno poslednjih godina novca troši pod izgovorom pomoći ugroženim Srbima na Kosovu, podatak je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali tek kao odgovor na to da Priština pomaže srpske opštine. Rekao je da Srbija godišnje za Srbe na Kosovu izdvaja između 520 i 530 miliona evra, što je nešto više od 1,45 miliona evra dnevno.

Na brojne dokaze o zloupotrebama se tom prilikom nije osvrnuo.

PROČITAJTE JOŠ: MONTAŽA GLUPA DO BOLA: LAV GRIGORIJE ILITI NAJVEĆI DEBIL SA NAJGORE TELEVIZIJE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments