Društvo

Država iz restitucije izuzela najbolje zemljište i sad ga čuva za investitore!

Davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina rak rana je domaćim poljoprivrednicima, ali ne samo njima koji tu zemlju i dalje obrađuju, već i građanima koji u postupku restitucije potražuju oduzeto zemljište.

Svi su sada uskraćeni zbog dolaska Tenisa i želje domaćih investitora da dugoročno ulažu, jer je država najbolju zemlju „izuzela“ i čuva je za ulagače. Zbog svega toga banatski ratari tužili su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Upravnom sudu u Novom Sadu a nakon ročišta, gde su obe strane iznele argumente, moglo se čuti da te firme ne mogu da potpišu ugovore dokle god se ovaj spor ne reši.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI PROTEST U PRESTONICI: REKE STARE PLANINE SE BRANE I U BEOGRADU!

– Nema te investicije zbog koje treba dodeliti ogromne površine zemljišta. Lanac zemlje ovde je svetinja. Smatram da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede, što domaće, što strane. Nama se maksimalno otežava raznim monopolima, sa ciljem da nestanemo. Zato mi sporimo odluku državnog organa po kojoj je zemlja dodeljena firmama koje ne ispunjavaju čak ni te zakonske uslove, a to su višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljni klijenti, pozitivan tržišni bilans i reference, promet i obim poslovanja – objašnjava Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata za Danas.

 

Prema njegovim rečima, osnivači tih firmi – Tenis Invest doo Beograd, Food Planet Zrenjanin i Farmer 023 Zrenjanin – su firme koje posluju i imaju obrt ali je stvar u tome da je zemlja eksplicitno data na 30 godina novoosnovanim firmama. Za to vreme, tu istu zemlju – 3.500 hektara prve i druge klase u zrenjaninskoj opštini – opet iznajmljuju i obrađuju domaći ratari.

PROČITAJTE JOŠ: PROPALA FABRIKA KOJA JE DOBILA SUBVENCIJE OD DRŽAVE, RADNICI O TOME SAZNALI PREKO VIBERA!

– Blizu 350 porodica u pet sela zavisi od rada na zemlji i tih zakupljenih njiva. Borimo se kao poljoprivrednici da opstanemo i da radimo državno zemljište i mislimo da smo mi najveći investitori u ovoj zemlji. Mi kao zemljoradnici i naše porodice razvijamo naša sela – kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Po pravdu pred sud otišli su i naslednici poljoprivrednog zemljišta a veća grupa njih zatražila je ocenu ustavnosti nove Uredbe o dodeli poljoprivrednog zemljišta.

– Smatramo da je povređeno naše pravo na pravičnu restituciju i načelo jednakosti, nemamo izbora jer to što sada država nudi nije adekvatno. Idemo na sve ili ništa jer ne može jednima da vrate a sada drugima ne daju – kaže Zrenjaninac Ivan Erski.

Advokatica Jovana Ostojin upozorava da je došlo do zastoja u postupku restitucije od kada su velike površine poljoprivrednog zemljišta izuzete iz vraćanja.

– Fond državnog zemljišta postoji, ali ponuda nije fer. Restitucija je obesmišljena ako vi nudite građanima zemlju pod teretom ili njive koje spadaju u nekvalitetno zemljište, koje niko neće – kaže Ostojin za Danas.

PROČITAJTE JOŠ: IMA LI MAJA GOJKOVIĆ IMALO OBRAZA?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments