DruštvoPolitika

Država – nemi posmatrač huliganskog rata

U borbu za prevlast na tribinama Partizana, koja je po svemu sudeći u toku, uključio se i nekadašnji vođa Alkatraza, više puta osuđivan Miloš Radisavljević Kimi. Nakon odslužene zatvorske kazne zbog napada na službeno lice prilikom paljenja Bajrakli džamije i ugrožavanja sigurnosti i pretnji autorki Insajdera, Radosavljević je nameru da sa „svojom ekipom povrati tribinu“ saopštio javno, putem interneta. Predstavnici nadležnih institucija, kao i sportskih asocijacija za sada su u ulozi nemih posmatrača, i pored činjenice da na tribinama dominiraju uglavnom oni koju su ili osuđivani ili imaju više krivičnih prijava koje nikada nisu procesuirane.

Sukob na tribinama Partizana traje godinama, a menjaju se samo akteri i grupacije – prvo su se sukobili „Alkatraz“ i „Zabranjeni“, pa su prevlast na tribinama u nasilnim obračunima sa pripadnicima „Alkatraza“ preuzeli „Janičari“, čiji je vođa bio osuđivani kriminalac Aleksandar Stanković, ubijen u mafijaškom obračunu. Pojavljivanje Miloša Radisavljevića Kimija podudara se sa pojavom novih podela i mogućih sukoba na i van tribina Partizana.

„Postoje podele, nažalost, jer se sada kao gradovi dele – jedni su sa nama, drugi sa njima. Ja samo kažem našoj braći grobarima koji su tamo ostali da ne slušaju laži. Nećemo nikakav rat, nećemo da se krvimo, nemamo problem ni sa jednim navijačem Partizana. Nama su problem samo tih pet, šest, sedam ljudi kojima nije mesto na tribini“, rekao je Miloš Radisavljević Kimi odbijajući da imenuje bilo koga.

Radisavljević je naveo i da ova frakcija koju zastupa, među kojima su grupe Vandal i Jang bojs, ne želi nikakav rat dodajući, međutim, da će se, ako budu napadnuti, i braniti.

„Mi nećemo nikakav rat. Za dalje se mi nadamo da nikakvog nasilja neće biti. Mi nismo za nasilje, ali ako nas neko napadne mi ćemo se braniti“, poručio je nekadašnji vođa Alkatraza, ocenjujući da je incident na derbiju verovatno nastao nakon „grupisanje besa“ jer pojedincima nije mesto na toj tribini.

Ovaj rat za tribine, po svemu sudeći, počeo je na nedavno održanom derbiju kada je grupa huligana, među kojima su bili i strani državljani, napala grupu “Janičari” koja trenutno vodi južnu tribinu stadiona. Zbog sumnje da su izvršili krivična ili prekršajna dela pre početka utakmice, tokom trajanja, ali i nakon njenog završetka, privedeno je ukupno 26 osoba, a među njima je i nekoliko stranih državljana.

Da je podela i borba za prevlast u toku pokazuje i događaj na košarkaškoj utakmici ABA lige između Partizana i Zadra, kada su se dve frakcije navijača pozicionirale na različim stranama sale. S jedne strane, na jugu gde su se i do sada nalazili, klub Partizan bodrila je ekipa osuđenog kriminalca Aleksandra Stankovića koji je ubijen u mafijaškom obračunu, dok je na drugoj strani navijanje predvodio Miloš Radisavljević Kimi, jedan od bivših vođa „Alkatraza“ koji je do nedavno bio u zatvoru.

Sve ovo pokazuje da su tribine srpskih sportskih klubova i dalje ostale utočište za pojedince povezane s kriminalom koji se neretko, skrivajući se iza ljubavi prema klubu, ustvari vode sopstvenim interesima. Dok se država, po svemu sudeći, povlači pred vođama navijača koji se bore za prevlasti u unosnom poslu vođenja navijačke tribine, samo je pitanje dana ko će u novim međusobnim obračunima navijačkih frakcija sledeći nastradati.

Prevlast na tribini ne znači samo ko će voditi navijanje, već se radi o velikim zaradama za vođe navijača, od procenta u prodaji fudbalera, navijačkih rekvizita, sve do poslova izvan stadiona, govorio je nedavno i ministar policije Nebojša Stefanović nakon incidenta na derbiju.

„Za sada saznanja kazuju da su određeni kriminalni krugovi upleteni i zbog finansijske dobiti i zbog trgovine igračima, zbog uticaja na klub i tribinu. Ko kontroliše jedan deo navijača ima jak uticaj na klub, a kada imate određeni uticaj na klub onda pokušavate da neke igrače progurate kako biste ih skuplje prodavali. Sada i Zvezda i Partizan igraju u Evropi i ta cena fudbalera je skočila“, rekao je Stefanović navodeći da je ovo jedan smer istrage o tome šta je pozadina sukoba na tribini Partizana.

Kako se talasala tribina

Podele među navijačkim podgrupama i organizovanim navijačima Partizana, kao i bitke za prevlast, prisutne su već najmanje deceniju, a najtragičniji epilog je je zabeležen pre nekoliko godina između grupa “Alkatraz” i “Zabranjeni” kada je na Novom Beogradu 22. oktobra 2011. u navijačkom ratu “Alkatraza” i “Zabranjenih” iz vatrenog oružja ubijen dvadesetogodišnji Ivan Perović.

Za ovo ubistvo sud je na 15 godina osudio Milana Krasića iz navijačke grupe „Alkatraz“, ali je Krasiću krajem oktobra ove godine trećestepeno veće Apelacionog suda u Beogradu ukinulo presudu i naložilo da mu se ponovi sudi.

U toku borbe između „Alkatraza“ i „Zabranjenih“ na tribine Partizana dolazi ekipa zvana „Janičari“ koju su vodili ubijeni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk koji trenutno čeka suđenje za pomaganje u izvršenju ubistva Vlastimira Miloševića 30. januara prošle godine.

Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“ , među kojima je Aleksandar Vavić, da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

„Na južnoj tribini je bio neki sukob koji nisu mogli da reše, tadašnji ‘Alkatrazi’, Dedović, Vavić i ekipa. Mi smo tu došli kao njihova zaštita. Međutim, s vremenom klupko počinje da se odmotava i mi shvatamo da uopšte nije ispravno to što rade. Tada odlučujemo da uzmemo stvar u svoje ruke. Ušli smo u otvoreni sukob s tim nebitnim Vavićem, koji je prethodno ovde predstavljao strah i trepet… I mi smo rešili da postavimo stvari na svoje mesto. Jer neću ja da dolazim da branim tog nekog Džonija Klempavog, Vavića i takve za dnevnicu, a oni da muzu sve živo odakle mogu… Onda smo porazgovarali s tadašnjim vođama navijača, objasnili im da je njihovo vreme prošlo, da su završili karijeru, da su dosta drali ljude i da od sada puste da se to radi kako treba“, poručio je Belivuk u intervjuu koji je dao u prostorijama kluba.

U toku borbe za prevlast na tribini Partizana, pripadnici navijačke grupe „Janjičari”, prema medijskim navodima, demolirali su i kafić Holivud koji je u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa grupe navijača Partizana “Alkatraz”.

Vavić je prvo bio jedan od vođa navijača Crvene zvezde, da bi kasnije postao jedan od istaknutih vođa navijača Partizana. Kako je objavio Insajder još 2009. policija je protiv Vavića podnela 12 krivičnih prijava za razna krivična dela, koja do tada nisu imala nijednu pravosnažnu presudu.

Aleksandar Vavić pravosnažno je osuđen tek 2013. na godinu i 10 meseci zatvora zbog ranjavanja nožem Stefana Gajića 6. januara 2005. na Karaburmi. On je, kako je otkrio Insajder, nekoliko puta odlagao odlazak u zatvor.

U međuvremenu, šira javnost je za nove vođe navijača Partizana, koje je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, saznala tek nakon napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru, u kom su teško povređeni pripadnik obezbeđenja i vozač kluba, maja 2016.

Ovaj brutalan napad snimljen je i sigurnosnim kamerama i na njemu se vide Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk i Darko Ristić. Stanković je u tom trenutku već bio pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu za trgovinu drogom, ali je više puta odlagao odlazak u zatvor i na kraju je ubijen u oktobru 2016. u pucnjavi u centru Beograda.

Za sve ovo vreme, većina dotašanjih vođa navijača „Alkatraza” na južnoj tribini uglavnom je bila u zatvoru, dok su se “Zabranjeni” 2014. ponovo „konsolidovali” i ujedinili s ostatkom tribine.

Da pojedine vođe „Alkatraza” podržavaju aktuelno vođstvo na čelu s „Janičarima” govori i informacija do koje je došao Insajder. Naime, desetak huligana među kojima su pripadnici „Alkatraza” i „Janičara” dalo je nedavno čitulju ubijenom Dejanu Streljiću, koji se pominje u beloj knjizi MUP-a.

Među potpisnicima, međutim, nema ni dugogodišnjeg vođe navijača Alkatraza Đorđa Prelića, ni Miloš Radisavljevića Kimija.

Prelić se, inače, trenutno nalazi u zatvoru jer ga je Viši sud u julu ove godine osudio na 12 godina za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona 2009. na Obilićevom vencu.

Za ovo ubistvo, pravosnažnom presudom Apelacionog suda 2012. godine, 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Trenutno se za ovo ubistvo sudi još samo drugookrivljenom Dejanu Puzigaći, koji je nakon bekstva aprila 2016. izručen Srbiji, dok je većina osuđenih već odslužila kazne.

I dok uveliko traje nova borba za prevlast na tribinama Partizana, a imajući u vidu dosadašnju praksu i neretko smrtne ishode u obračunima navijačkih frakcija, postavlja se pitanje zašto država ne reaguje, već godinama prećutno dozvoljava da osobe povezane s kriminalom i nasilničkim ponašanjem dele sopstvenu pravdu i bore se za prevlast ne samo na tribinama već i u klubu – odlučuju ko sme da dolazi na stadion, ko će igrati u prvom timu, a ko biti u upravama klubova.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments