Politika

DSS i POKS potpisali sporazum o zajedničkom političkom delovanju

Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) potpisali su danas sporazum o  zajedničkom političkom delovanju.

Predsednik DSS Miloš Jovanović i predsednik POKS Žika Gojković su istakli na zajedničkoj konferenciji za novinare da su se obe stranke usaglasile oko ključnih političkih pitanja, a to je odbrana nacije i odbrana demokratije i vladavine prava, koja ne mogu da se odvoje.

Predsednik POKS ja kazao da su isti stavovi dve stranke i po pitanju odnosa prema monarhiji, ocenivši da su se složili da je kraljevina 1945. godine protivpravno i na nedemokratski način srušena i da je sazrelo vreme da se to pitanje konačno otvori, posle 75 godina.

„Slažemo se da pitanje oblika vladavine, da li Srbija treba da bude republika ili kraljevina reši buduća ustavotvorna skupština ili građani na referendumu, posle široke i duge, demokratske javne rasprave o tome“, istakao je Gojković.

On je dodao da savez POKS-DSS nudi građanima nadu, a ne sukobe, svađe i stranačka prepucavanja, istakavši da će borba protiv korupcije i ravnomerni razvoj Srbije biti prioritet.

Predsednik DSS Miloš Jovanović naglasio je da je do dogovora oko političke platforme došlo lako, jer i DSS i POKS smatraju da zajedno idu – odbrana nacije, kao i odbrana demokratije i vladavine prava.

„Danas je partijska knjižica postala najvažnija, važnija od radne knjižice ili od prave diplome. I to mora da se promeni, a jedini način da se to promeni je promena političkog sistema, a to ćemo postići tako što ćemo promeniti način izbora. Uvešćemo sistem gde se za ljude glasa po imenu i prezimenu“, rekao je Jovanović.

Takođe, lider DSS-a je pomenuo nacionalnu politiku rekavši da će POKS i DSS braniti nacionalni interes i srpski narod gde god je ugrožen, na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.

„Ova tačka je važna jer Srbija može da očekuje dodatne pritiske u narednih godinu, godinu i po”, zaključio je Miloš Jovanović.

Gojković je rekao da podržava predsedničku kandidaturu Miloša Jovanovića, ocenivši da smatra da je on kandidat koji ima kvalitete koji ga preporučuju za tu funkciju, dok je predsednik DSS kazao da je spreman da se prihvati kandidature, „jer želi da vrati politiku u političke tokove“, ali da još nije doneta konačna odluka o tome.

Comments

comments