DruštvoKorona

DW: Srpski medicinari iz Nemačke kažu da je poziv države u pomoć licemeran

Poziv Vlade Srbije medicinarima iz inostranstva da se vrate i volontiraju tokom krize, po svemu sudeći će biti jalov, objavo je Dojče vele (DW). Navodi se da lekari i medicinske sestre iz inostranstva imaju ugovore u zemljama u kojima žive, a većina njih je ogorčena na stanje u Srbiji, što je i razlog napuštanja zemlje u kojoj su rođeni.

“Kao lekarka bih se odazvala pozivu bilo koje zemlje, ukoliko bih bila u mogućnosti. Naravno da postoji i potreba da se nađete porodici i prijateljima u nevolji. Ali, s obzirom na to od koga poziv dolazi, smatram ga u najmanju ruku licemernim”, rekla je za DW Beograđanka Jelena Topalović koja radi kao lekarka opšte prakse u Berlinu.

To je njena reakcija na poziv Vlade Srbije medicinarima da se vrate u domovinu.

Jelena Topalović živi i radi u Nemačkoj već šest godina. Srbiju je napustila, kako ona kaže, iz nezadovoljstva, iako je imala stalan posao.

“Država me jeste odškolovala i to ne zaboravljam, ali nije ništa uradila da zadrži mene i mnogo mojih kolega. Za mnoge sjajne lekare iz moje generacije u tom sistemu nije bilo mesta. Ljutnja zbog toga i posle ovoliko godina u meni ne jenjava”, kaže Jelena.

Na pitanje da li će se vratiti, rekla je da nije u mogućnosti ni da razmatra povratak, jer je u Nemačkoj u radnom odnosu, vrlo verovatno kao i svi ostali medicinski radnici u inostranstvu.

“Stoga mi ni ideja takvog poziva nije logična”, dodala je Jelena.

Ambasada Srbije u Berlinu nije bila u mogućnosti da poveže DW sa bilo kim iz Nemačke ko se odlučio na povratak u Srbiju. Iz programa “Tačka povratka” objašnjavaju da trenutno rade na prikupljanju informacija i izradi baze podataka o zdravstvenim radnicima iz dijaspore koji žele da, na volonterskoj bazi, pomognu u borbi sa epidemijom.

“Ideja projekta je bila da, ukoliko dođe do preokupiranosti lokalnih kapaciteta zdravstvenog sistema i volontera na teritoriji Srbije, imamo kontakte naših zdravstvenih radnika u dijaspori”, piše u odgovoru.

Jelenino mišljenje deli i Branislava Čobanović iz Šida koja živi u gradiću Lerah na tromeđi Nemačke, Francuske i Švajcarske.

Branislava trenutno radi na odeljenju hirurgije koje je prošlog vikenda pretvoreno u odeljenje za izolaciju zaraženih novim virusom.

Srbiju je napustila, iako je bila zaposlena u Hitnoj pomoći, jer zajedno sa suprugom nisu mogli da priušte studije najstarijem od troje dece.

“Mala plata, platiš stan i račune. Muž mi radi na građevini, kad dođe zima pitanje je da li će raditi ili neće. Troje dece, sin koji je završavao gimnaziju i treba da ide na studije. Da sam ostala u Srbiji, ne bih mogla da školujem sina”, kaže Branislava.

U Srbiji su uslovi rada bili loši, a najviše ih je pogodilo smanjenje plate. Na pitanje da li bi se vratila, dala je nedvosmislen odgovor.

“Ne bih. Jako sam ogorčena, jer ja od te države nisam dobila ništa. Jedino što sam dobila je smanjenje plate od deset odsto. Da su sada za medicinske sestre u Srbiji plate pet hiljada evra – ne bih se vratila”, ponavlja Branislava.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić optužio je EU da onemogućava povratak srpskih medicinara.

“Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose”, izjavio je ministar.

Sa druge strane, Predrag Krstić koji je na specijalizaciji interne medicine upućuje na drugi problem.

“U Srbiji ima lekara koji nemaju posao. Treba prvo te ljude angažovati i platiti. Želju da pomognem Srbiji imam, problem je u tome što svi ljudi iz naše zemlje koji rade u Nemačkoj, rade legalno. Imaju ugovor i ne mogu ga jednostrano i na brzinu raskinuti i otići u Srbiju bez konsekvenci”, kaže za DW Predrag Krstić.

Comments

comments