DruštvoPolitikaSvet

Egzodus iz Hrvatske se nastavlja, neki krajevi će uskoro biti skroz prazni

Postoje neki krajevi u Hrvatskoj koji su u takvoj demografskoj situaciji da bi oni doslovno mogli za nekoliko godina da se isprazne, pišu tamošnji mediji.

Marko Biočina, izvršni urednik Jutarnjeg lista, naglasio je, gostujući u Otvorenom HTV-a, da se u javnom diskursu non-stop govori o iseljavanju iz Slavonije i da je to dobra reakcija na gorući problem. Ipak, naglašava da bi trebalo da se sete i ostalih delova Hrvatske, koji takođe gube velik broj stanovništva.

‘U Jutarnjem listu imali smo članak o Gračacu, koji je apsolutni rekorder po iseljavanju. Ko govori o Lici, ko govori o Kordunu, Baniji? Dakle, postoje neki krajevi u Hrvatskoj koji su u takvoj demografskoj situaciji da bi oni doslovno mogli u vrlo kratkom vremenu, već od deset-petnaest godina, biti doslovno ispražnjeni’, upozorio je Biočina.

Prognozira da najveći talas iseljavanja iz Hrvatske tek dolazi i da se može očekivati od 1. januara 2018. godine.

‘Iseljavamo cele porodice. Ako njih uspeh van bude išta koristio, poslužiću se onom biblijskom – možda to mogu biti i neki osipi koji će nešto vraćati Hrvatskoj kao što su nekad vraćali kroz doznake, možda kroz nekakvu znanstvenu saradnju. Međutim, mi se dominantno moramo fokusirati na nadu ovde’, smatra politički analitičar Ivica Relković. Kada je u pitanju demografija, Relković naglašava da je Hrvatskoj potreban konsenzus nade.

(izvor: b92.net)

Comments

comments