SvetZabava

Ovo treba da znate o seksu tokom trudnoće

Trudnoće širom sveta dovode do miliona zakazanih pregleda kod lekara, progutanih prenatalnih vitamina, naručenih pumpi za dojke, i knjiga o trudnoći, nagomilanih na stočićima za kafu.
Te knjige su sjajne za razumevanje toga kako vaša beba napreduje, od veličine zrna graška do različith voćki, ali obično su od pomoći jednako koliko bi profesor seksualnog obrazovanja koji je u celibatu bio od pomoći da naučiš nešto korisno i istinito o seksu. Pošto sam i sama istraživačica i predajem seksualno obrazovanje (i majka sam dvoje dece), evo što treba da znate o seksu tokom tih veličanstvenih – ali često i mučnih – nekoliko meseci.

Da, okej je upražnjavati seks tokom trudnoće

Osim ako žena* nema visoko rizičnu trudnoću, ili ako joj lekar ili babica ne kažu drugačije, obično je u redu da ostane seksualno aktivna. Vaginalni snošaj, oralni seks, masturbiranje, stimulisanje grudi ili masaža u paru mogu da ostanu na jelovniku, do mere u kojoj vas zanimaju. Održavanje seksualne veze sa partnerom može da održi vašu povezanost jakom tokom stresova i radosti prenatalnih pregleda i dosadnog, preteškog iskustva čitanja kritika o kolevkama, kolicima i više opreme za bebe nego što deluje razumno.

Verovatno je okej čak i korišćenje seksualnih igračaka – ali pitajte lekara.

Ovo je škakljivo pitanje, pošto nije bilo ispitivanja bezbednosti korišćenja seksualnih igračaka tokom trudnoće. Ali kada već to kažem, većina diloda je oblika i veličine sličnih penisu, pa je logika da je, ako je okej da penis uđe u vaginu, onda okej i staviti seksualnu igračku u nju. Stvar je sa vibratorima manje jasna, iako smo tokom istraživanja imali žene koje su koristile vibratore tokom trudnoće, a neki akušeri i ginekolozi misle da je upotreba vibratora bezbedna, ako je bezbedan i seks. Ali ponavljam, pitajte svog lekara, zato što je svaka trudnoća drugačija.

Učestalost seksa obično opadne tokom trudnoće

Istraživanja često pokazuju da ima manje seksa tokom prvog tromesečja, verovatno zbog ekstremne iscrpljenosti koju žena može da oseća, i/ili zbog mučnine i povraćanja (koja se zove „jutarnja mučnina“, iako može da se javi u svako doba dana i noći).
Neke žene osećaju veće seksualno uzbuđenje i želju tokom drugog tromesečja, zahvaljujući povećanom dotoku krvi u genitalije i – ako žena ima sreće – oporavku od mučnine i povraćanja (Neke nemaju toliko sreće). Učestalost seksa obično opadne i tokom trećeg tromesečja, verovatno zbog toga što je ženi telo izmenjeno, ili je umorna zbog toga što svake noći mora 3 do 5 puta da ustane da piški.
Kvantitet će možda opasti, pa morate da se postarate za kvalitet. Ako se osećate isuviše umorno ili loše, otvoreno razgovarajte sa partnerom. Stavite mu do znanja da vam je i dalje neverovatno privlačan, ali da su stvari za sada jednostavno drugačije. Ako vam je snošaj neprijatan ili bolan, koristite ruke, prste, igračke ili bilo šta drugo, što će vam seks učiniti bezbednim i prijatnim.

Vaše uobičajene poze u seksu će možda da se promene

Manje je verovatno da ćete to činiti u misionarskoj pozi, naročito tokom drugog i trećeg tromesečja, kada se trudnicama često savetuje da izbegavaju da leže na leđima. Parovi koji očekuju bebu češće se odlučuju za poze sa strane ili otpozadi, iako neki ipak izaberu misionarsku, ali na kraće vremenske periode.

Kako i organizam može da vam se izmeni

Ovo nije dobro naučno istraženo, ali kao istraživačica seksa koja ima koleginice koje su takođe bile trudne, to smo primetile i o tome diskutovale. Neke od njih koje su redovno doživljavale vaginalni orgazam tokom seksa ga tokom trudnoće nisu doživljavale. A dešavalo se i obrnuto: one koje su doživljavale orgazam putem eksterne stimulacije klitorisa, ali vaginalni nikada, iznenada su počele da ga doživljavaju.
Tokom trudnoće, materica raste, organi se pomeraju, a protok krvi menja, što sve može da utiče na osećaj i pritisak u genitalijama. Ostanite radoznali po pitanju svojih seksualnih reakcija – ako jedna stvar više ne „radi“ ili ne izaziva dobar osećaj kao ranije, onda istražujte. Na vama je da otkrijete način da doživite zadovoljstvo i orgazam, bilo preko mastrubiranja, bilo preko seksa sa partnerom.

Predigra može da izgleda i deluje drugačije

Nema više (za sada) predigre pod uticajem alkohola. A onaj predivni brus koji ste voleli? Možda vam više neće biti taman, zato što grudi rastu, čak i u prvom tromesečju, kao priprema za dojenje. Kod žena je takođe često i da im bradavice budu osetljivije, zbog čega neke još više požele da se partner njima pozabavi, a druge od njega traže da ih izbegava.
Mada, kod mnogih parova dolazi do fascinantnih promena: jednog dana zateknu sebe kako pričaju o trudnoći, o svojoj bebi i o tome kako se osećaju zbog toga što će postati mama i tata. Kada se otvore jedno drugom i povežu se, postaju bliskiji, osećaju intenzivniju ljubav jedno prema drugome, i bivaju uzbuđeni. Sanjarenje o zajedničkoj bebi (ili držanje za ruke na stomaku, dok osećate ritanje bebe) je jedinstveno lep oblik predigre. Uživajte u tim trenucima.

Možda ćete poželeti da zakazujete seks

Bilo da je u pitanju popodnevni umor, mučnina/povraćanje, ili onaj grogi propratni efekat većine lekova kojima se leče mučnina/povraćanje, trudnoća izaziva niz komplikacija tokom jednog ženinog dana. Žene koje znaju da su sklonije tome da im u određeno doba dana bude loše možda će poželeti da porazgovaraju sa svojim partnerom o tome da izbegnu seks i da ga iniciraju u nekom drugom trenutku. Prednost toga kada se izveštite u razgovoru o seksu je taj što ćete, kada beba stigne, biti profesionalci kada je u pitanju dogovor kada možete da upražnjavate seks.

(izvor: vice.com)

Comments

comments