Društvo

EU pomno prati medijsku scenu Srbije

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je jedan od najvažnijih elemenata u procesu pregovora Srbije za ulazak u Evropsku uniju sloboda medija te da EU pomno prati Srpsku medijsku scenu.

“Sloboda medija je jedan od ključnih elemenata u procesu pristupanja i mi stalno zagovaramo unapredjenje okruženja”, izjavio je Fabrici na predstavljanju EU projekta podrške medijima u Srbiji “Puls Evrope medijske posete EU”.

Fabrici je pozdravio usvajanje nove medijske strategije i poručio da će EU nastaviti da pomno prati pitanja slobode medija i medijsku scenu, o čemu će zaključke izneti u maju u novom godišnjem izveštaju.

Ambasador EU izjavio je da projekat “Puls Evrope” predstavlja dodatni instrument da mediji bolje upoznaju EU i korisnu priliku da novinari steknu nova iskustva i da “osete kakav je puls Evrope”.

“Projekat je deo širih nastojanja da ispunimo potrebe medijske zajednice u Srbiji. Osnaživanje novinara, istraživačko novinarstvo, profesionalizam i nezavisnost medija ciljevi su koji se uklapaju u našu agendu”, izjavio je Fabrici i dodao da je EU ranije dala Srbiji nepovratna sredstva od 1,2 miliona evra kao podršku medijskoj sceni.

Podsećamo da je i Tanja Fajaon iznela oštre kritike na račun slobode medija u predizbornom i izbornom procesu.

Comments

comments