Politika

“Finansije nikad stabilnije, prihodi nikad veći”: zbog čega onda Vlada daje novac iz rezervi Beogradu?!

Vlada Srbije je i tokom ove godine nastavila s praksom da pre svega netransparentno i bez jasnih kriterijuma, iz budžetskih rezervi dotira lokalne samouprave, a samo Gradu Beogradu je po tom osnovu uplaćeno blizu četiri miliona evra, objavio je Insajder.

Poslednji put, uz identično obrazloženje o „smanjenom budžetu“, Vlada Srbije je na sednici održanoj 2. novembra namenila Gradu Beogradu pomoć od 150.000 evra.

„Osim netransparentnog korišćenja republičkog novca, ovde se postavlja pitanje i zašto Grad Beograd dobija ponovo finansijsku injekciju, imajući u vidu izjave gradskih čelnika da finansije prestonice nikad nisu bile stabilnije, a prihod nikad veći“, navodi se na sajtu Insajdera.

PROČITAJTE JOŠ: “POSLANICI PRIMAJU 300 MILIONA, A IGNORIŠU GRAĐANE”: IGOR JURIĆ NASTAVLJA SVOJU BORBU

Istaknuto je da se sredstva budžetske rezerve već godinama preusmeravaju za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine već dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

„Nikada građanima nije objašnjeno ni po kojim kriterijuma, niti za koje namene se ovaj novac iz centralnog budžeta stavlja na raspolaganje lokalnim samoupravama. Najčešće obrazloženje u odlukama Vlade je održavanje tekuće budžetske likvidnosti ili smanjenjenje budžeta“, ukazao je Insajder.

Osnovni problem kod tih vanrednih davanja je, kako već godinama upozorava Fiskalni savet, to što novac dobijen iz tekuće budžetske rezerve lokalne samouprave mogu da troše bez saglasnosti gradske skupštine i informisanja javnosti.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTARSTVO KULTURE DALO 2 MILIONA HEPIJU UZ OBRAZLOŽENJE DA ĆE TAKO BITI MANJE RIJALITI PROGRAMA!

„Grad Beograd je jedan od onih gradova koji se bar nekoliko puta godišnje nađe na spisku onih koji dobijaju vanredno novac iz budžetskih rezervi. Samo u ovoj godini na tom spisku se našao čak tri puta. Uključujući poslednji transfer od 150.000 evra, Beograd je od početka godine iz budžetskih rezervi dobio dobio najmanje 3,9 miliona evra“, naveo je Insajder.

Od Vlade je zatražen odgovor zašto nastavlja s praksom dodeljivanja sredstava iz budžetskih rezervi lokalnim samoupravama bez jasnih kriterijuma i netransparentno i na koji način garantuje javnosti da se novac iz budžetskih rezervi koristi sistematično.

Insajder je čelnike Grada Beograda upitao da li ima problema u gradskom budžetu i zbog čega je grad iz budžetskih rezervi sada dobio 150.000 evra, odnosno tri miliona evra u maju ove godine.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA VULINOVA ZLOUPOTREBA VOJSKE KOŠTAĆE PREKO 100 MILIONA DINARA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments