Društvo

(FOTO) Čitanje definicija sa slajdova ispred 5 učenika: ovako izgledaju Martinovićevi časovi za koje dobija DODATNU PLATU!

Kako izgledaju vikend predavanja narodnog poslanika Martinovića na Visokoj medicinskoj školi čije je angažovanje Ministarstvo prosvete ocenilo kao nezakonito?

Profesora Aleksandra Martinovića konačno smo zatekli u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji u subotu 10. novembra.

Pet studenata druge godine, nešto manji broj nego inače kaže profesor, pažljivo je slušalo predavanje iz predmeta Zdravstveno zakonodavstvo.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) BEOGRADSKI NAPREDNI IDIOTI SU PREVAZIŠLI SEBE: SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU IZGLEDA UŽASNO!

Prezentacija o pravima i dužnostima medicinskih radnika i pacijenata, sa koje je profesor čitao definicije, a zatim ih ponavljao i dodavao poneki primer je u osnovi bio nastup ovog predavača za koga je Ministarstvo prosvete utvrdilo da nije angažovan po zakonu.

Nakon što je škola raskinula sve ugovore za koje je prosvetna inspekcija utvrdila da su nezakoniti, sklopljeni su novi – ovoga puta poštujući sve pravne procedure, saznaje BIRN iz razgovora sa direktorom škole Hristosom Aleksopulosom.

Narodni poslanici Aleksandar Martinović i Darko Laketić, predavači i ove školske godine, o čemu je BIRN pisao, u školi su subotom – Laketić svake, Martinović svake druge.

S obzirom na to da Martinović prethodno nije odgovarao na pozive i poruke BIRN-a, našli smo ga u Narodnoj skupštini kada je novinare BIRN-a pozvao da sutradan, u subotu 10. novembra, dođu u Ćupriju na njegovo predavanje.

Tada je Martinović potvrdio za BIRN da mu je ovo druga godina kako radi u toj školi.

Na pitanje zašto je onda Agenciji za borbu protiv korupcije primanja prijavio tek od ove školske godine, o čemu je BIRN pisao, Martinović odgovara da ih je prijavio i prethodne, a zašto toga nema na sajtu Agencije – ne zna.

Iz Agencije, međutim, do objavljivanja ovog teksta to nisu potvrdili.

I dok većina studenata u školi nije znala ko je Aleksandar Martinović, onih nekoliko sa časa rekli su BIRN-u da profesor dolazi svake druge subote.

Nakon lekcije o načelima zdravstvene zaštite, pitali smo profesora Martinovića da li nešto što je do sada radio ima veze sa zdravstvenim zakonodavstvom, na šta je odgovorio da je to javnopravna materija, što mu je „u velikoj meri blisko“.

Dodao je da u Novom Sadu predaje Parlamentarno pravo, što je, kako navodi, „povezano jer parlament između ostalog donosi zdravstvene zakone“.

Martinović je za BIRN objasnio kako je uopšte počeo da radi u VMŠ.

„Desilo se da je pre mene ovaj predmet predavao profesor koji je predavao Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i on više nije mogao ili je imao neki svoj razlog zašto više nije mogao da drži nastavu i direktor je pozvao mene, ja sam pristao. Prvo sam hteo da vidim o čemu se radi, kakav je predmet, da li ja to mogu, da ispunim te obaveze. Kad sam video o čemu se radi, ja sam pristao i potpisao ugovor“.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO IZGLEDA KADA ANA BRNABIĆ ODGOVARA NA PITANJA KOJA NISU NARUČENA?!

Taj ugovor, za koji je inspekcija utvrdila da je nezakonit, o čemu je BIRN pisao, raskinut je, rekao je i direktor škole, a BIRN-u potvrdilo i Ministarstvo prosvete.

Zatim je sklopljen novi, kao i sa Darkom Laketićem, ovoga puta poštujući sve pravne procedure, objasnio je direktor i potvrdio Martinović.

U čemu je razlika između sklapanja starog i novog ugovora, Martinović odgovara da „nije bila nikakva razlika, jednostavno direktor je imao obavezu da postupi po nalazu inspekcije“ i dodao da je on imao obavezu da dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

Direktor kaže da je ovoga puta uradio i više od onoga na šta ga zakon obavezuje kada se radi o ugovoru o dopunskom radu – raspisao je i konkurs. Na taj konkurs se, odgovara direktor, javio samo Aleksandar Martinović.

Obe subote kada je u školi bio BIRN, tamo je bio i direktor, koji je, kako kaže, stalno tu, a biće i narednog dana iako je nedelja – jer su u školi radovi u toku.

Direktor Hristos Aleksopulos izjavio je za BIRN da u toj školi radi 18 godina i da se upravo on borio da iz škole iskoreni korupciju.

U toj borbi protiv korupcije, pre nekoliko godina prijavio je jednog od prethodnih direktora Milisava Stojanovića, koji je potom osuđen na zatvorsku kaznu.

O tome da li govore istinu oni koji sada njega optužuju, utvrdiće sud – kaže Aleksopulos, koji je podneo prijave protiv onih koji su organima vlasti i medijima pisali o nepravilnostima u školi.

Žene kojima ugovori nisu produženi, ostale su bez posla jer ne ispunjavaju kriterijume propisane novim Zakonom o visokom obrazovanju, objašnjava direktor.

Aleksopulos je naveo primer Suzane Milutinović, jedne od žena kojoj je istekao ugovor i protiv koje je podneo prijave, rekavši da ona nema prosek koji zakon zahteva – iznad osam.

Suzana Milutinović je za BIRN izjavila da sama činjenica da je na doktorskim studijama znači da je imala prosek iznad osam.

U razgovoru sa BIRN-om direktor je demantovao da je pretio Sunčici Ivanović, koja predaje u školi i ujedno je član Saveta, dodajući da mu „nije jasno zašto se ona, koja pri tom radi, žali“.

Zbog izjava o nepravilnostima u školi, na sednici Saveta 13. novembra upućene su joj brojne kritike od strane člana Saveta i direktora – zbog narušavanja ugleda škole, kaže za BIRN Sunčica Ivanović.

Laketić i Bošnjak

U subotu 3. novembra, studenti prve godine imali su čas Anatomije kod profesora Laketića.

U školi je tada bio i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Bošnjak je za BIRN potvrdio da radi u školi, ali da mu je ugovor za koji je inspekcija utvrdila da je nezakonit raskinut, pa se sada prijavljuje na novi konkurs.

PROČITAJTE JOŠ: “MOŽE LI MARTINOVIĆ DA OBJASNI VUČIĆU KAKO GA JE POMEŠAO SA HITLEROM”?!

(izvor: javno.rs / Ana Ćurić)

Comments

comments