Politika

(FOTO): DAČIĆEVA FARSA: Očajnim putem (skoro) nemoguće doći do novog prelaza!

Ivica Dačić i Peter Sijarto, ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske svečano su juče, u jeku izborne kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj, otvorili novi granični prelaz između dve zemlje Rastina – Bačsentđerđ. O žurbi da se granični prelaz otvori svedoči tek završen pogranični objekat koji je finansirala Mađarska i svega 1,6 km puta koji vodi do njega, što je bila obaveza Srbije.

Da do najbržeg puta između Srbije i Mađarske vodi 4,6 km seoskog puta na relaciji Gakovo – Rastina, koji ne samo što ne odgovara standardima državnog puta druge A kategorije već je pun rupa i zakrpa, nije bilo govora a ni pitanja novinara. Umesto toga, srpski ministar spoljnih poslova je najviše govorio, i to u superlativima, o prijateljskim odnosima dveju zemalja koji su dostigli “istorijski vrhunac” u poslednjih pet godina. Parlamentarni izbori u Mađarskoj biće održani – 8. aprila.

PROČITAJTE JOŠ: ZAHTEV ZA LEGALIZACIJU OBJEKTA NA KOPAONIKU PREDAT TRI GODINE PRE IZGRADNJE?!

Ovo je drugi granični prelaz,na teritoriji somborske opštine koji će konkurisati onom na putu Bački Breg – Santovo, jer predstavlja najkraći put između Srbije i Mađarske.

Kada je u novembru 2017. godine najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza, domaći zvaničnici su rekli da je dogovor Mađarske i Srbije da mađarska strana izgradi granični objekat, a Srbija je preuzela obavezu da na deonici Gakovo – Rastina izgradi put koji će odgovarati standardima državnog puta. Međutim, na dan svečanog otvaranja na graničnom prelazu sa mađarske strane završen je zajednički pogranični objekat procenjene vrednosti 589 miliona forinti ( 225 miliona dinara) i tek nešto više od 1,5 km saobraćajnice na teritoriji Srbije koji vodi do pograničnog objekta.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): PAKLEN DOČEK ZA ZORANU! JEDVA DOŠLA DO VRATA, ORILO SE “LOPOVI, LOPOVI”!

Neke od fotografija ovog, blago rečeno, užasnog puta, možete videti ispod:

“Uveren sam da će ovaj granični prelaz omogućiti brži, lakši i slobodan prelaz ljudi i robe do trenutka kada nam granica više neće biti ni potrebna”, rekao je ministar Dačić. O tome kada će od “seoskog puta” kojim u najvećem broju saobraća poljoprivredna mehanizacija postati državni put – nije bilo reči.

Da su mogući povod za užurbano “svečano otvaranje” graničnog prelaza pre nego što su ispunjeni svi saobraćajni propisi – parlamentarni izbori u Mađarskoj koji će biti održani 8. aprila moglo je da se zaključi iz Dačićevog izlaganja.

Dačić je više puta zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, poznatijem po nadimku “Viktator”, i mađarskim vlastima na podršci Srbiji ka ostvarenju strateškog cilja – pridruživanja EU. Petera Sijarta, mađarskog ministra spoljnih poslova srpski ministar je oslovljavao sa “moj drug i prijatelj Peter”, a u jednom trenutku prisutnim domaćim i mađarskim novinarima se obratio rečima: “Vi znate da Srbiju često optužuju za neki koncept Velike Srbije?” i nastavio: “E, pa Peter Sijarto je trenutno najveći Srbin jer glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju”.

PROČITAJTE JOŠ: SNS OSVETA: DOBILA OTKAZ ZATO ŠTO JE ORGANIZOVALA PROTEST?!

To je rekao Dačić i odvezao se “najbržim” seoskim putem nazad ka Beogradu.

(izvor: voice.org, Ranka Ivanoska)

Comments

comments