Društvo

(FOTO): Dok se Niš guši u đubretu gradske vlasti kupuju PAUNA OD 6.000 EVRA?!

Razno đubre na ulicama, psi lutalice, deponije po čitavom Nišu, sve je to jula meseca u drugom planu bilo za Javno komunalno preduzeće „Medijana“, koje je čak 600.000 dinara narodnih para odvojilo za kupovinu cvetnog aranžmana u obliku pauna s kočepernim krilima. Paun je postavljen u parku Čair, a u ovih, tačno 580.000 dinara bez poreza na dodatu vrednost, uračunat je i natpis ispred ove kreacije: „Ja volim Niš“.

Ko je čitao Bibliju?

Vlast sa direktorom „Medijane“ Dragoslavom Pavlovićem na čelu pohvalila se sredinom jula tim, kako reče, umetničkim delom, ali, nasuprot tome, veliki broj Nišlija je sa ovim cvetnim aranžmanom nakačenim na običnu građevinsku montu (žicu) počeo da se sprda.

Loading…

Mnogo Nišlija sumnja da je ovo delo rezultat neke malverzacije jer, komentarišu, da se zaista htelo realizovati tako nešto, bili bi angažovani nagrađivani đaci Umetničke škole u Nišu ili studenti Fakulteta umetnosti, koji bi pored pauna napravili zoološki vrt. I to za manje para. Ovako, ne ulazeći u razne „dogovore iza kulisa“, podsmehuju se ovoj „umetničkoj kreaciji“.

Zanimljivo je reći da su ovakvog pauna pre Niša dobili Sombor i Beograd, ali to tamo niko nije primetio s nekom važnošću, jer su sredine „bogate“, pa i mogu tako nešto da priušte. Na ovakav cvećarski poduhvat Niš je, ipak, reagovao jer je 6.000 evra zaista puno za građane od kojih mnogi žive sa 30.000 dinara mesečno.

Pavlović je probranim medijima rekao da „ta životinja u cveću neće biti simbol samo Čaira već i Niša“.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI JE OVO KLJUČNI DOKAZ DA JE STEFANOVIĆEVA DIPLOMA LAŽNA?!

„Paun simbolizuje duhovnost, prosperitet. Paun je životinja koja se jedina od životinja pojavljuje u Bibliji i predstavlja po tim duhovnim normama i besmrtnost i večnost“, rekao je na otvaranju Pavlović.

Na društvenim mrežama su odmah skočili neki teolozi, koji su demantovali Pavlovića rekavši „da on verovatno nikada nije čitao Bibliju jer bi tamo sreo i ovcu, žirafu i druge životinje“.

PROČITAJTE JOŠ: GSP SE BUKVALNO RASPADA: UTVRĐENO 270 NEPRAVILNOSTI

Mila Vujić iz Evropskog pokreta tvrdi da „u javnoj nabavci nešto nije u redu“.

„Ili se neko prevario kod raspisivanja nabavke ili se svesno išlo na to da nešto košta mnogo više nego što košta. Utvrdili smo da konstrukcija za ‘topijar’ (žica u obliku pauna na kojoj se aranžira cveće) košta oko 300 evra“, navodi Vujićeva. Ona kaže da ukoliko se uz tu sumu doda cena cveća, onda je to daleko manje od 6.000 evra.“

Smeće cveta pet meseci

Senku na ovu cvetnu skulpturu baca i to što se Atelje za izradu topijarnih skulptura „Kučljak“ jedini javio kao ponuđač na raspisanu javnu nabavku, uprkos tome što u Beogradu postoji još pet firmi koje se bave istim zanatom.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da je „paun samo dobar posao za nekoga ko je blizak vlasti“.

Darko Bulatović

„Niš je bio prepoznat u čitavoj Srbiji po borbi protiv korupcije. Sada su svi antikorupcijski organi, pa i Birodi, proterani iz Niša i nije ni čudo što je taj paun nikao na Čairu po mnogostruko višoj ceni od one koliko zaista vredi. Taj paun može da bude samo simbol korupcije i ničeg više. Niš više nema ni lokalni antikorupcijski plan. Znači, kada u jednom gradu suspenduješ sve što se bori protiv korupcije, onda možeš da kupuješ stvari koje nisu svrsishodne, pa i pauna. Mogli su da stave bilo koju cenu. To su sve Potemkinova ili bolje rečeno Bulatovićeva sela (Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, prim. aut.).

PROČITAJTE JOŠ: STRUČNJACI SAGLASNI: VUČIĆEVO OBEĆANJE O NOVIM INVESTICIJAMA JE OBIČNA BAJKA

(izvor: beogradski-glas.rs / M. Smiljković)

Comments

comments