Politika

(FOTO): MRKONJIĆEVA BRLJOTINA TEŠKA 10 MILIONA EVRA Put Ub – Lajkovac izgleda kao posle zemljotresa!

Vozači će morati još da pričekaju na otvaranje autoputa od Obrenovca do Preljine jer se deonica Ub – Lajkovac praktično gradi iz početka, pošto je neverovatno loše urađena u vreme ministrovanja Milutina Mrkonjića.

“Ekipa Blica” izašla je na ovu deonicu prošle nedelje i zatekla autoput u kataklizmičnom stanju. Kolovoz na čak 13 lokacija izgleda kao da se upravo našao u epicentru razornog zemljotresa. Asfalt se gubi u ogromnim, i po sedam metara dubokim kraterima, koje su iskopali bageri. Rok za završetak sanacije (25. decembar) izgleda nedostižno koliko i pešaku na najnižoj tački građevinskih radova da se popne do nivoa puta.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) BEOGRADSKI NAPREDNI IDIOTI SU PREVAZIŠLI SEBE: SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU IZGLEDA UŽASNO!

Deonica Ub – Lajkovac je završena još pre četiri godine. Ali nikad nije puštena u saobaćaj. Najpre, zato što se nalazi između drugih delova puta koji još nisu završeni, a potom zbog velikih oštećenja na asfaltu. Izgradnju ovog dela autoputa izvodile su kompanije “Putevi Užice” i “Planum”, a od samog početka 2010. godine radove je pratio niz pomeranja rokova. Bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić najavljivao je završetak radova još krajem 2011. Inače, zbog nekvalitetno izvedenih radova na ovoj deonici Ministarstvo građevinarstva je krajem 2017. podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih, na čelu sa Mrkonjićem.

– Na najoštećenijem delu morali smo u dužini od 550 metara da uklonimo kompletnu asfaltnu konstrukciju i nasip u debljini od dva metra, s tim što na nekim mestima sanacija zahteva i dublje radove. Tako smo na drugim lokacijama i skidali po pet do sedam metara nasipa kako bismo stigli do podtla i praktično radove počeli iz početka. Sistem odvodnjavanja je nepravilno urađen na razdelnim pojasevima pa je došlo do pucanja šahtova i cevi. Zbog toga voda je kvasila kolovoz i ulazila u nasip. Prisustvo ogromne vlage učinilo je nasip nedovoljno zbijenim i izdržljivim, zbog čega su se pukotine pojavile čak i u cementnoj stabilizaciji odnosno u trupu puta – objašnjava Saša Stojanović, glavni inženjer “Energoprojekt-niskogradnje”, podizvođača na radovima sanacije.

Uporedo sa radovima otvaraju se pukotine i na mestima na kojima nije bila predviđena popravka.

– Kako otvaramo deonicu po deonicu, tako se javljaju novi problemi. Duž puta, pogotovo kod nadvožnjaka, primetno je klizište i odvajanje tla. Na jednom delu smo uklonili prvo dva metra nasipa, pa smo na svakih 90 centimetara nosili materijal na laboratorijsko uzorkovanje. Da bi se na kraju ispostavilo da moramo da uklonimo svih 6,5 metara nasipa u dužini od 75 metara i praktično dođemo do podtla kako bismo sve počeli iznova. Osim klizišta,pored puta ima i barske trave, što je dokaz da je zemljište puno vode i da je nasip vlažan i slabe nosivosti, zbog čega se u asfaltu javljaju mrežaste pukotine – naglašava Stojanović i dodaje da je zbog svega toga nezahvalno prognozirati da li će sanacija biti završena u roku.

– Što je najgore, i kad završimo radove postojaće opasnost da se pojave oštećenja na ostalim deonicama. Tako ti je to kad gradiš kuću na nečijoj straćari. Ovo je mnogo teži posao nego da gradiš autoput iz početka. Jer prvo moraš da rušiš, a onda da podižeš. Pukotine se javljaju i na putu i pored puta – kaže Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DESI KADA ANA BRNABIĆ MORA DA ODGOVARA NA PITANJA KOJA NISU NAMEŠTENA?!

Mrkonjić odbija odgovornost

Milutin Mrkonjić ne prihvata odgovornost za nekvalitetne radove.

– Do kraja mog mandata 2012. završeno je oko 80 odsto te deonice sa predviđenom vezom i za Ub i za Valjevo, to jest Lajkovac. Bio sam ubeđen da će onaj ko nastavi da radi posle mene to da završi i pusti u saobraćaj, što je moglo da bude do 2013. Sad se ponovo navodno uvode novi izvođači za završen posao, optužuju neosnovano ljude koji su gradili tu deonicu. To je rezultat potpunog neznanja rukovođenja Ministarstvom jer da su nađene promene u trupu puta, garancija bi se povukla. Trebalo je još 2013. uočiti nepravilnosti i reagovati kod izvođača – rekao je nedavno Mrkonjić.

Država naplatila tri miliona evra od “Puteva Užice” i “Planuma”

Projekat sanacije deonice Ub – Lajkovac uradio je Saobraćajni institut CIP, koji je radio i osnovni projekat izgradnje ovog dela koridora. Kako saznaje “Blic”, projekat sanacije bio je završen pre skoro godinu dana, ali glavni izvođači radova, preduzeća “Putevi Užice” i “Planum”, nisu postupali po projektu niti poštovali predviđenu dinamiku radova, odnosno nisu završili sanaciju u roku od 60 dana, što je dovelo i do naplate bankarskih garancija od ovih kompanija u iznosu od tri miliona evra. Zato je kineski izvođač “Šandong”, koji već izvodi radove na susednim deonicama Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig preuzeo izvođenje radova na sanaciji zajedno sa podizvođačem “Energoprojekt-niskogradnjom”.

PROČITAJTE JOŠ: “MOŽE LI MARTINOVIĆ DA OBJASNI VUČIĆU KAKO GA JE POMEŠAO SA HITLEROM”?

(izvor: blic.rs)

Comments

comments