Politika

(FOTO) SMEJURIJA: Orden koji će Vučić dobiti od Putina namenjem državnim činovnicima u Rusiji?!

Orden je, paralelno sa promenom državnog uređenja, kroz vekove menjao svoj naziv, izgled i simboliku počev od Ruske imperije, preko Sovjetskog Saveza i današnje Ruske Federacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od šefa Ruske Federacije Vladimira Putina dobio je ukaz o odlikovanju ordenom Aleksandra Nevskog, značajnoj nagradi za doprinos u razvoju saradnje dveju država koja ima bogat istorijat.

Orden je, paralelno sa promenom državnog uređenja, kroz vekove menjao svoj naziv, izgled i simboliku počev od Ruske imperije, preko Sovjetskog Saveza i današnje Ruske Federacije. Ono što je jedino ostalo netaknuto je ime jednog od najvećih ličnosti u ruskoj istoriji koje nosi, kneza i sveca Ruske pravoslavne crkve – Aleksandra Nevskog, sina velikog kneza Jaroslava Vsevolodoviča, koga je crkva kanonizovala zbog hrišćanskih i čudotvornih vrlina.

Carski Red Svetog Blaženog Kneza Aleksandra Nevskog smatra se za jednu od najviših nagrada Ruske carske imperije od 1725. do 1917. godine koji je utemeljen od strane carice Katarine I, a osmislio ga je Petar I kao nagradu za vojne zasluge.

Orden je prvobitno bio sastavljen od četvorokrakog krsta i karakterističnim dvoglavim zlatnim orlovima smeštenim između krakova krsta, u čijoj sredini se nalazi slika svetog Aleksandra Nevskog na belom konju.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA SRBIJE ĆE OVE GODINE ANGAŽOVATI INSTITUT TONIJA BLERA DA BI “POPRAVILA” SARADNJU SA MEDIJIMA?!

Orden Svetog Aleksandra Nevskog prestao je da postoji i da se dodeljuje nakon Oktobarske revolucije, a među odlikovanim ličnostima iz naše istorije nalaze se grof Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka (srpski general u austrijskoj vojsci s početka 19. veka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, Karađorđe, kraljevi Milan Obrenović i Aleksandar Prvi Karađorđević, a poslednji Srbin koji je dobio ovu prestižnu nagradu je radikal Nikola Pašić.

Do novog uspostavljanja nagrade ponovo je došlo 29. jula 1942. godine, kada je u SSSR-u orden Aleksandra Nevskog sledovao istaknutim komandantima Crvene armije koji su pokazali izuzetna dostignuća u organizovanju i vođenju borbenih dejstava , te doveli do uspeha.

Značka Reda Aleksandra Nevskog napravljena je od srebra. Ispupčena je, prekrivena rubinsko-crvenim emajlom, petokrakom crvenom zvezdom koja ima pozlaćene krajeve. U sredini zvezde nalaze se okrugli štit s reljefnom slikom Aleksandra Nevskog i natpisom”Aleksandar Nevski” na obodu u konveksnim slovima. Štit je omeđen lovorovim pozlaćenim vencem, a donji krakovi prekriveni su srpom i čekićem, a prisutni su i mač, koplje, luk i strela.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NOVINARKA DIPLOMIRALA ZA 17 DANA – U KAFANI!

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine red gubi mesto u sistemu državnih nagrada, da bi ponovo stupio na snagu 2010. godine kada je u skladu sa novim statutom Red Aleksandra Nevskog postao opšta građanska nagrada.

PROČITAJTE JOŠ: SPREMA SE NOVI TALAS POSKUPLJENJA, EVO ŠTA NAS ČEKA!

(izvor: telegraf.rs)

Comments

comments