DruštvoPolitika

(FOTO): Tako to radi AIR Srbija: Otkaz preko SMS-a!

Nakon odgovora Er Srbije da je 27 trudnica i porodilja i dalje pod ugovorom, odnosno da nisu izgubile posao, u javosti se pojavio dokaz da je ova kompanija donela odluku da ih ne prebaci u Aerodrom, već da im nakon isteka bolovanja ne produži ugovore, čime one ostaju bez posla.

Naime, jedna od porodilja, Teodora Stefanović, kojoj ugovor ističe sledeće nedelje, poslala nam je sliku tekstualne poruke koju je dobila od nadređenog iz firme ASGS (Air Serbia Ground Services) u kojoj on objašnjava da je “HR (kadrovska služba prim. nov.) Er Srbije odlučio da trudnicama ne produžava ugovor”, kao i da je urađena “nova sistematizacija u skladu sa tranzicijom i po tome nema trudnica”.

Ona ističe i da je u oktobru nudila da prekine bolovanje 2,5 meseca pre isteka kako bi zadržala posao i bila među 340 ljudi koji su prebačeni u Aerodrom, ali da su je, nezvanično, uveravali da je sve u redu i da nema potrebe za tim. Zatim je početkom januara dobila ovaj SMS, da bi prekjuče dobila i zvaničan imejl od HR službe Er Srbije da 15. januara kada ističe bolovanje dođe po rešenje o isteku ugovora, da vrati uniformu i dozvole za kretanje po aerodromu. Vrhunac apsurda je što je takođe dobila i poziv da dva dana pre toga dođe na dodelu paketića deci zaposlenih.

Prekjuče je iz Er Srbije u telefonskom razgovoru saopšteno da samo jedna porodilja nije dobila produženje ugovora, a da su sve ostale i dalje zaposlene. Na pitanje šta će biti sa njima kada im isteknu bolovanja odgovor je bio “ne možemo da prejudiciramo”, mada je po svemu sudeći njihova sudbina u Er Srbiji već zapečaćena. U maniru najbezličnijih korporacija Er Srbija, na čijem internet sajtu stoji da “ako želiš da radiš u kompaniji koja ceni svoje zaposlene, kojoj su oni najvažnija vrednost, koja se po tome izdvaja među drugim avio-kompanijama i zato stalno želi da privuče najbolje kandidate i kandidatkinje – Er Srbija je pravo mesto za tebe!”, nije se preterano zamislila nad sudbinom porodice sa malim detetom koja ostaje bez jedne plate.

Tako je 28 trudnica i porodilja ostalo u ASGS firmi koja više nema nikakvu funkciju s obzirom da je prema sporazumu sve njihove poslove i skoro sve ljude preuzeo Aerodrom 1. novembra prošle godine. Novinari su kontaktirali sa još dve porodilje, Jovanom Đurđević i Anom Urošev, kojima ističe bolovanje u narednih mesec dana i koje su već obaveštene da im ugovori neće biti produženi. Da neprodužavanje ugovora sa porodiljama nije nova praksa u Er Srbiji svedoči primer i Milice Felbab, kojoj nije produžen ugovor zbog “predugog bolovanja” još u februaru 2017. godine.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments