Politika

Godinu dana Vlade koja jedino ume da kaže “Hvala Vučiću”!

Navršava se godinu dana od kada je premijerka Brnabić položila zakletvu i obećala da če svaki dan davati sve od sebe da svoj posao radi najbolje što može, te da će funkciju obavljati odgovorno i pošteno.

Od prvobitnog nesnalaženja i upoređivanja sa sobnom biljkom tropskog porekla, preko naprednjačkog brušenja i odbrusivanja građanima da ih „niko ne bije po ušima da putuju Er Srbijom“, navršilo se 365 dana predsednikovanja Vladom „prve gej premijerke u istoriji Srbije“, kako su glasili naslovi u stranim medijima po preuzimanju funkcije.

Hvala Vučiću

Prema viđenju doktoranda na FPN-u Bobana Stojanovića, sutra se obeležava godinu dana nove vlade Aleksandra Vučića, koja se samo formalno zove vlada Ane Brnabić. On navodi da se to jasno vidi u svakom nastupu premijerke Brnabić i „njenih“ ministara, koji koriste svaku priliku da se zahvale predsedniku Vučiću.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ BI IZDAJU KOSOVA DA PREDSTAVI KAO POBEDU!

Stojanović kaže da je javna tajna da sve odluke zapravo donosi predsednik Vučić, što je potpuno izvrgivanje ruglu političkog sistema, ali za njega to nije ništa neočekivano. On zapaža da je Brnabić veoma brzo po preuzimanju funkcije poprimila naprednjački narativ, te da se sve vreme trudi da u javnim nastupima kopira predsednika.

– Ana Brnabić je doživela eksploziju ničim izazvanog samopouzdanja. Taj bahati stav koji zauzima prema građanima i svima ostalima, proizilazi iz toga što je ona svesna da njena pozicija ne zavisi od građana, već od predsednika Vučića. Ona zna da će na tom mestu ostati sve dok bude radila ono što joj se naredi – smatra Stojanović.

Međutim, prema njegovom mišljenju, situacija sa ministrima je drugačija, jer Brnabić među njima nema nikakav autoritet, zbog čega je oni ne doživljavaju ozbiljno. Ipak, uočava Stojanović, ministri su disciplinovani, jer znaju da ona izvršava naređenja Aleksandra Vučića, kome ne žele da se zamere.

Upitan da prokomentariše najavljivanu rekonstrukciju Vlade, koja je navodno odložena kako bi se pažnja i energija usmerile na rešavanje problema Kosova, Stojanović odgovara da u datom trenutku jednostavno nije bilo tema kojima bi se javnost bavila, zbog čega je puštena priča o rekonstrukciji.

– Sa Anom Brnabić je pokrenut trend postavljanja nestranačkih ličnosti na važna mesta u državi. Nakon nje, sada smo dobili i gradonačelnika Beograda koji je nestranačka ličnost, što govori o još većem uplivu predsednika Vučića u sve političke pore u Srbiji – tvrdi Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ: EVO ZAŠTO JE ANA BILA NA SASTANKU BILDERBERG GRUPE: PRIVATIZACIJA TREPČE, UZGOJ GMO I UPRAVLJANJE VOJVODINOM!

Štednja na platama i penzijama

Na posebnoj sednici skupštine na kojoj je predstavila ekspoze i sastav kabineta, Brnabić je istakla da će nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta biti jedan od prioriteta njene vlade.

Ekspert Bečkog instituta za ekonomiju Vladimir Gligorov ocenjuje za Danas da je sa privredne tačke gledišta, ključno odustajanje od fiskalne politike koju je zagovarao ministar Vujović, jer smatra da ona nije bila dobra. Međutim, on upozorava da je fiskalna politika koja se najavljuje još gora, jer se njome ne ispravljaju Vujovićeve greške, pre svega, štednja na platama i penzijama.

– Najavljuje se podsticanje potrošnje, ali ne da bi se postiglo neko poboljšanje efikasnosti privređivanja, već da bi se obezbedila politička podrška. To će negativno uticati na eksternu ravnotežu i na pokrivenost ulaganja domaćom štednjom, što će kasnije predstavljati problem. Što se privredne politike tiče, to su te strukturne reforme kojih nije bilo. Isto se može reći i za reformu javnog sektora i državne uprave – kaže Gligorov.

On podseća da se dosta govorilo o digitalizaciji i podršci inovacijama i preduzetništvu, ali da je učinjeno malo, što je prema njegovoj oceni posledica toga što nije povećana internacionalizacija privrede, to jest povezanost sa proizvodnim lancima pre svega u Evropi, što bi podstaklo modernizaciju.

Vladavina “prava”

Upitana o zamerkama iz nacrta izveštaja Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta, na vladavinu prava i slobodu medija u Srbiji, Brnabić je kazala da vladavina prava nije oblast koja se rešava za nekoliko meseci i da je to posao na kome se radi.

Milan Antonijević (na slici iznad), direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, ističe da je njihovo istraživanje o pretpostavci nevinosti koje su nedavno uradili, pokazalo da se izjave političara odražavaju na tokove suđenja, te da se pojedini postupci pokreću tek kada to zatraže političari.

– Ukoliko pogledate percepciju građana kada je u pitanju vladavina prava, ona svakako nije pozitivna. Mislim da smo tek na početku i da proces evropskih integracija mora da bude posmatran kao vraćanje izvornim vrednostima, poštovanju Ustava i primeni zakona – naglašava Antonijević.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO PLAĆAMO ŠEŠELJA MLAĐEG: DOBIJA DNEVNICE I SMEŠTAJ, A BRUKA SRBIJU NA SVAKOM KORAKU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments