Politika

Gradske vlasti nezakonito izvukle 7,9 MILIJARDI iz GSP-a!

Državna revizorska institucija ističe da novac od karata za gradski prevoz u Beogradu nije javni prihod i ne može da se sliva u budžet Grada.

U DRI upozoravaju da ta sredstva pripadaju preduzeću koje organizuje gradski prevoz.

PROČITAJTE JOŠ: INFORMER DOBIO 3 MILIONA OD DRŽAVNE LUTRIJE SRBIJE!

Novac od prodatih bus-plus kartica za gradski prevoz u Beogradu ne sme da se sliva u budžet Grada Beograda, jer nije reč o javnom prihodu. Taj novac pripada preduzeću koje se bavi javnim prevozom. Ovo proizilazi iz Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda, koji je objavila Državna revizorska institucija.

Loading…

Prema tim podacima, lane se u budžet glavnog grada slilo čak 7,9 milijardi dinara od prodatih karata, kroz Integrisani tarifni sistem naplate prevoza putnika.

„Na osnovu izvršene revizije dokumentacije utvrđeno je da su budžetski prihodi grada Beograda u 2018. neosnovano uvećani za iznos od 7.991.047.000 dinara na ime uplaćenih sredstava ITS sistema za naplatu karata u javnom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“ ukazali su državni revizori.“ Uključivanjem ovih sredstava u budžet Grada, neosnovano se uvećavaju budžetski prihodi. Preporučujemo odgovornim licima da sredstva ITS sistema za naplatu karata, koja nemaju javnih prihoda, ne uključuju u budžet.“

Prema podacima revizora, nijedan drugi grad u Srbiji ne uključuje novac od prodatih karata za gradski prevoz u budžet lokalne samouprave.

„Ni Niš, ni Novi Sad, ni Kragujevac ne uključuju u budžet novac od prodatih karata za gradski prevoz. Nijedna lokalna samouprava taj iznos ne uključuje u svoj budžet. Novac od prodatih karata je prihod preduzeća koje se bavi javnim prevozom. Grad je dužan da obezbedi prevoz, kao što je dužan da obezbedi vodu – ali Grad ne naplaćuje vodu. Na računu Grada mogu da budu samo javni prihodi. A novac od prodatih karata za gradski prevoz nije javni prihod“ ističu u DRI.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO SU SE VESIĆ I EKIPA UGRADILI U PROJEKAT “PASARELA”?

U Izveštaju se navodi da je Grad zabeležio i rashode po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele pomenutih 7,99 milijardi dinara – prevoznicima je preneto 7,6 milijardi, a razlika od 376 miliona dinara je suficit, čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja Grada Beograda za 2018.

GSP-u ni dinar subvencija

Raspodela sredstava prevoznicima ide iz dva izvora prihoda: pripadajućeg prihoda ITS (prodaja karata) i subvencija iz budžeta Grada. Lane je sa računa Grada Beograda prevoznicima isplaćeno ukupno 14,6 milijardi dinara. Od toga je 7,6 milijardi dinara preneti deo od prodaje karata, a 6,98 milijardi je subvencija iz budžeta. Tako je „Ariva“ iz Požarevca dobila 3,92 milijarde dinara i SP „Lasta – 3,03 milijarde dinara. GSP Beograd nije dobio ni dinar na ime subvencija.

PROČITAJTE JOŠ: GEBELS, TITO, VUČIĆ: ZAŠTO PRVOROĐENI TOLIKO VOLI DA SE SLIKA SA DECOM?

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments